Portoriko še vedno okreva po orkanu Maria, ki je bil leta 2017 vzrok za okrog 3000 smrti. Foto: Reuters
Portoriko še vedno okreva po orkanu Maria, ki je bil leta 2017 vzrok za okrog 3000 smrti. Foto: Reuters

Orkan Fiona naj bi doslej terjal dve smrtni žrtvi. Moškega je med poplavljanjem odnesla reka, drugi pa je umrl, ko je zagorel električni generator, ki ga je polnil med obratovanjem.

Nacionalni gardi je v Portoriku uspelo rešiti 900 ljudi, ki so jih ujele poplavne vode. Poplave se nadaljujejo na jugu države, 1300 ljudi pa ostaja v zavetiščih. Orkan Fiona je v Portoriko prinesel 56 centimetrov dežja, ponekod še več, padavine pa se nadaljujejo.

Orkan je poplavil dve letališči, veter je dvigal strehe in ruval drevesa. Po orkanu Maria na Portoriku še vedno niso popravili okrog 3000 hiš, ki imajo strehe, pokrite s ponjavami.

Orkan Fiona opustošil na Portoriku

Orkan Fiopna se je v torek pomikal čez Dominikansko republiko, kjer so zaprli pristanišča in plaže, evakuirali 800 ljudi, okrog 700 pa jih je šlo v zavetišča. V turističnem mestu Miches je bil močno poškodovan pomol, zaprta so bila štiri mednarodna letališča, več cest pa je bilo zaprtih.

Predsednik države Luis Abinader je dejal, da bo trajalo več dni, preden bodo lahko ocenili vso škodo.

Orkan se je v ponedeljek zvečer premikal čez otok Grand Turk v državi Turks in Caisos s hitrostjo 15 kilometrov na uro proti severozahodu. Hitrost vetrov se je v ponedeljek pospešila na 155 kilometrov na uro.