Foto: Reuters
Foto: Reuters

Župan Lyttona Jan Polderman je za BBC sporočil, da od vasi "ni ostalo prav veliko", uničena sta velik del kraja in okoliška kritična infrastruktura. "V 15 minutah so vso vas zajeli plameni," je dejal župan. "Srečen sem, da mi je uspelo ostati živ," je dodal.

V vasi so v torek izmerili rekordnih 49,5 stopinje Celzija, dan prej prav tako rekordnih 46,6. V sredo so se razmere po treh dneh neznosne vročine nekoliko umirile, nato pa je sledil uničujoči požar.

Prebivalci so videli, kako dolino polni gost črn dim. Pograbili so, kar so lahko, in pobegnili. V nekaj urah je večino stavb v vasi pogoltnil ogenj, poroča Guardian.

Sorodna novica V Kanadi izmerili že 49,5 stopinje Celzija, umrlo več kot 230 ljudi

"Vse smo naložili na vozila in se odpeljali. V Lyttonu ni bilo elektrike in medmrežne povezave, vsi so poskušali priti v stik z drugimi. Naša uboga vas je uničena, člani skupnosti so izgubili vse," je na Facebooku zapisala administratorka na šoli Edith Loring-Kuhanga.

Prebivalce Lyttona so pristojni opozorili na požar v velikosti 50 hektarjev, ki se je razplamtel južno od vasi. Vendar je vas nato zajel drug požar, ki je presenetil pristojne in ki so ga razpihali močni vetrovi s hitrostjo več kot 70 kilometrov na uro. Stanovanjske zgradbe je zajel nekaj minut po tem, ko so ga opazili.

Lokalni predstavnik kanadskega parlamenta Brad Vis je sporočil, da je požar uničil 90 odstotkov vasi. "Poročajo o več ranjenih," je sporočil na družbenih omrežjih.

Pristojne oblasti skupnih 250 prebivalcev vasi nastanjujejo v sprejemne centre v bližini.

Več sto smrtnih žrtev rekordne vročine

Kanado je v zadnjih dneh zajel zgodovinski vročinski val, ki ga številni strokovnjaki povezujejo s podnebnimi spremembami. V zvezni državi Britanska Kolumbija je v petih dneh umrlo 486 ljudi, povprečje je sicer 165 smrtnih žrtev v tem času. V mestu Vancouver so odprli 25 hladilnih centrov s klimatskimi napravami.