Z ognjenimi zublji v Kaliforniji se bori več kot 14.000 gasilcev. Foto: EPA
Z ognjenimi zublji v Kaliforniji se bori več kot 14.000 gasilcev. Foto: EPA

Do zdaj je uničenih več kot 400.000 hektarjev zemlje. Vremenska napoved za prihodnje dni pa ni obetajoča, saj bi močni višinski vetrovi lahko ogenj usmerili proti naseljem. Ameriški predsedenik Donald Trump je zato razglasil naravno katastrofo.

V mestu Santa Cruz z okoli 65.000 prebivalci na osrednji kalifornijski obali so ljudi pozvali, naj pripravijo kovčke za morebitno evakuacijo, medtem ko je eden od požarov samo še 1,6 kilometra oddaljen od kampusa Univerze Kalifornija v tem mestu. Svoje domove je moralo zapustiti že 175.000 ljudi.

Plameni zajeli več kot 2000 let stare sekvoje

Skupka požarov vzhodno od mesta Palo Alto in na vinogradniškem območju južno od Sacramenta sta sedmi in deseti največji gozdni požar v zgodovini te zvezne države.

Najhujši požari so v gorah južno in vzhodno od San Francisca, poroča britanski BBC. V najstarejšem parku v Kaliforniji so plameni dosegli tudi več kot dva tisoč let stare sekvoje, zgodovinsko središče za obiskovalce Big Basin je pogorelo do tal, nekatera stometrska drevesa pa so se zrušila.

Za pomoč zaprosili Avstralijo in Kanado

Nekateri gasilci so povsem izčrpani, saj so na terenu že 72 ur, zato je vodstvo gasilcev zaprosilo za 375 gasilskih ekip iz drugih zveznih držav. Primanjkljaj gasilcev so reševali tudi s posebnimi enotami, sestavljenimi iz zapornikov. Guverner Kalifornije Gavin Newsom je za pomoč zaprosil tudi Avstralijo in Kanado.

"Če ne verjamete v podnebne spremembe, pridite v Kalifornijo. Fotografija je današnja. In to je le del od 600 požarov, s katerimi se spopadamo ta teden," je zapisal na Twitterju.

Dodatno težavo povzroča še epidemija novega koronavirusa, saj se mnogi bojijo zateči v nastanitve za nujne primere, da se ne bi okužili. Zato so oblasti opozorile ljudi, ki bodo morali zapustiti svoje domove, naj imamo s seboj najmanj dve zaščitni maski, pa tudi razkužilo za roke, milo in dezinfekcijske robčke.