Predsednik ni podrobneje predstavil novih ukrepov proti tolpam. Foto: EPA
Predsednik ni podrobneje predstavil novih ukrepov proti tolpam. Foto: EPA

Bukele je marca razglasil izredne razmere, da bi ustavil rast števila umorov, s čimer je začasno suspendiral nekatere ustavne pravice, kot je pravica do svobodnega zbiranja.

Predsednik je dejal, da so policiste iz zasede ubili pripadniki tolpe Barrio 18. Napovedal je, da bodo storilci "drago plačali" za svoje dejanje, ni pa podrobneje predstavil, kako bo stopnjeval "vojno proti tolpam" onkraj večje navzočnosti policije po državi.

Po uradnih podatkih je bilo od razglasitve izrednih razmer marca aretiranih več kot 43.000 ljudi. Kritiki takšne politike opozarjajo, da s tako obsežnimi aretacijami aretiranim odrekajo pošteno prvni postopek.

Policijski načelniki so uvedli kvote, ki so pripeljale do množičnih pridržanj in aretacij nedolžnih ljudi, so viri dejali za Reuters. Kampanjo aretacij so kritizirale tudi organizacije za varstvo človekovih pravic, med drugim tudi Human Rights Watch in Amnesty International.

Predsednik Bukele je kritike zavrnil. "Naj se pritožujejo, koliko hočejo," je dejal. "Branili bomo svoje ljudstvo in zagotovili, da ti policisti niso zaman izgubili svojih življenj."