Predsednik predstavniškega doma Mike Johnson je posamezne dele zakona o pomoči razdelil na tri dele. Foto: Reuters
Predsednik predstavniškega doma Mike Johnson je posamezne dele zakona o pomoči razdelil na tri dele. Foto: Reuters

V predstavniškem domu ameriškega kongresa je bilo med predlogi o pomoči tujini najprej na vrsti glasovanje o izplačilu 8,1 milijarde dolarjev (7,6 milijarde evrov) za pomoč indopacifiški regiji, ki so ga kongresniki potrdili s 385 glasovi podpore, proti pa je glasovalo le 34 poslancev. Sredstva bodo namenjena predvsem odvračanju kitajske agresije v Tajvanu, pa tudi drugih ključnih zaveznikov v regiji.

Sledilo je glasovanje o izplačilu več kot 60,8 milijarde dolarjev pomoči (57 milijard evrov) Ukrajini, okrog katerega je bilo zaradi nasprotovanja dela republikancev nekaj negotovosti, a je kongres večinsko potrdil tudi to pomoč – za je glasovalo 311 poslancev, proti pa 112, večinoma republikancev.

23 od skupno več kot 60 milijard dolarjev pomoči bo Ukrajina prejela za ameriško orožje. Foto: AP
23 od skupno več kot 60 milijard dolarjev pomoči bo Ukrajina prejela za ameriško orožje. Foto: AP

Ukrajina bo dobila 23 milijard dolarjev za ameriško orožje. ZDA Ukrajini pošiljajo obstoječe zaloge orožja in streliva, s kongresnim denarjem pa obnavljajo in posodabljajo lastne zaloge. Približno 11 milijard dolarjev bo šlo za financiranje ameriških operacij v regiji, približno 14 milijard pa za ukrajinski nakup sodobnih oborožitvenih sistemov, poroča CNN.

Kongresniki so nato glasovali še o izplačilu pomoči Izraelu, ki je bilo po pričakovanjih prav tako potrjeno. Izrael bo od ZDA prejel 26 milijard dolarjev (24,4 milijarde evrov). Predlog zakona o pomoči Izraelu je dobil 366 glasov podpore, proti pa je glasovalo 58 poslancev, večinoma demokratov, ki želijo takojšnje premirje v Gazi.

Izrael bo dobil denar za utrditev protizračnega obrambnega sistema Železna kupola, ki se je izkazal med zadnjim iranskim napadom. Prav tako bo dobil sredstva za druga sodobna orožja in sisteme, v predlogu pa je tudi 9,2 milijarde dolarjev humanitarne pomoči.

Če se ne loči od kitajskih lastnikov, TikToku grozi prepoved

Predstavniški dom ameriškega kongresa je glasoval tudi o predlogu za prepoved TikToka, v katerem so še sankcije proti Iranu in zaplemba premoženja Rusov, ki podpirajo vojno v Ukrajini.

Predlog je bil potrjen s 360 glasovi za, proti pa je glasovalo 58 kongresnikov.

Matičnemu kitajskemu podjetju TikToka ByteDance zakon daje devet mesecev časa, da aplikacijo proda, ali pa bodo TikToku preprečili dostop do ameriških trgovin z aplikacijami.

Odzivi Ukrajine, Nata in Rusije

"Kongresniki obeh strank so danes glasovali v interesu naše nacionalne varnosti in poslali jasno sporočilo o moči ameriškega vodstva na svetovnem odru. V ključnem trenutku so stopili skupaj in odgovorili na klic zgodovine," je po glasovanju sporočil ameriški predsednik Joe Biden in se zahvalil vsem, ki so pri tem sodelovali.

Na potrditev pomoči Ukrajini se je nemudoma odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zelenski je sporočil: "Hvala, Amerika." Dodal je, da bo ta denar pomagal rešiti življenja. Izrazil je upanje, da bosta senat in predsednik Joe Biden hitro ukrepala za dokončno potrditev. Ukrajina, ki se v boju proti ruski agresiji zanaša na pomoč Zahoda, se sicer že spoprijema s pomanjkanjem streliva in je v zadnjem času večkrat pozvala ZDA, naj potrdijo novo pomoč.

Pozivi k ustavitvi ameriške pomoči pri oboroževanju Izraela pred ameriškim kongresom. Foto: AP
Pozivi k ustavitvi ameriške pomoči pri oboroževanju Izraela pred ameriškim kongresom. Foto: AP

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je sporočil, da bodo potrjena sredstva pomagala zagotoviti večjo varnost tako Evropi kot tudi ZDA, ker Ukrajina uporablja orožje zveze Nato za uničevanje ruskih bojnih zmogljivosti.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je še pred odločitvijo v kongresu sporočil, da bi potrditev pomoči Ukrajini "še bolj uničila" Ukrajino in povzročila več smrtnih žrtev v konfliktu. Za rusko tiskovno agencijo Tass je poudaril, da določba v zakonodaji dovoljuje, da ZDA zaseženo rusko premoženje namenijo za obnovo Ukrajine, kar bo "očrnilo podobo ZDA". Rusija se bo po njegovih besedah ​​odzvala z ustreznimi ukrepi.

Po potrditvi enotnega predloga v senatu mora zakon podpisati še Biden

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Mike Johnson se je sicer odločil ločiti posamezne dele zakona o pomoči tujini in jih predstaviti kot posojilo. Kongresnikom je tako omogočil, da o pomoči različnim državam odločajo ločeno. "Vsi bodo svobodno, po svoji volji, glasovali o pomoči Izraelu, Ukrajini in indopacifiškim državam," je Johnson pojasnil pred glasovanjem.

Vsi trije predlogi skupaj so vredni 95 milijard dolarjev (89 milijard evrov), kar je enako znesku, ki ga je februarja v skupnem predlogu potrdil senat. Vse tri predloge bodo zdaj združili v enoten sveženj in ga poslali senatu, ki ga bo predvidoma potrdil prihodnji teden, na koncu pa bo sledil še podpis predsednika Joeja Bidna.

"Svet opazuje, kaj počne kongres," so v petek sporočili iz Bele hiše, kjer so pred glasovanjem poudarili, da bi sprejetje zakonodaje poslalo močno sporočilo v ključnem trenutku. Oba domova kongresa so ob tem pozvali, naj predlog po potrditvi čim prej pošljeta v podpis predsedniku Bidnu, poroča Reuters.

Vodja stranke, nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, pomoči Ukrajini nasprotuje, republikanci, ki poslušajo njegova navodila, pa so postopek potrjevanja pomoči zavlekli. Foto: AP
Vodja stranke, nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, pomoči Ukrajini nasprotuje, republikanci, ki poslušajo njegova navodila, pa so postopek potrjevanja pomoči zavlekli. Foto: AP

Precejšen del republikancev nasprotuje nadaljnji pomoči Ukrajini

Predsednik Biden je za potrditev pomoči zaprosil že na začetku leta, senat z demokratsko večino je svoje delo opravil februarja, v predstavniškem domu, kjer imajo večino republikanci, pa se je zapletlo. Del republikancev namreč ostro nasprotuje kakršni koli pomoči tujini brez dodatnega denarja za varnost na meji. Nadaljevanju pomoči Ukrajini nasprotuje tudi vodja stranke Donald Trump.

Po iranskem napadu na Izrael pretekli konec tedna se je pritisk na predsednika predstavniškega doma Johnsona, ki je republikanec, od kolegov in njegovih volivcev zelo povečal in je predloge uvrstil na glasovanje kljub grožnji nekaterih skrajnih republikanskih poslancev, da ga bodo zaradi tega skušali odstaviti s položaja.

Za odpravo proceduralnih ovir v petek je predsednik predstavniškega doma Johnson zato potreboval izdatno podporo demokratov in jo tudi dobil. Za odpravo je glasovalo 165 demokratov in 151 republikancev, čeprav imajo ti večino.

V ZDA potrdili pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu