Foto: Reuters
Foto: Reuters

V skladu z dogovorom, o katerem sta se strani pogajali več tednov, naj bi Hunter Biden priznal kazniva dejanja, a se izognil zaporu. Danes pa se je na sodišču v Wilmingtonu v zvezni državi Delaware zgodil preobrat: sodnica je namreč izrazila pomisleke glede postopkov tožilstva, zaradi česar je dogovor padel v vodo in Biden se je potem izrekel za nedolžnega.

V skladu s prvim dogovorom bi bil Biden obtožen dveh manjših kaznivih dejanj, priznal pa naj bi tudi nezakonito lastništvo orožja v obdobju, ko je bil odvisnik, za kar naj bi prejel pogojno kazen. V zameno naj bi se izognil pregonu in zaporni kazni zaradi večjih kaznivih dejanj, privolil pa bi tudi v odvajanje od odvisnosti.

Zvezna sodnica Maryellen Noreika se je na zaslišanju pozanimala, ali je zadeva s tem urejena in je preiskava proti Bidnu končana, tožilci pa so njo in Bidnove odvetnike presenetili s trditvijo, da se preiskava nadaljuje, pri čemer podrobnosti niso želeli razkriti.

Sodnica, ki jo je na položaj leta 2017 imenoval Trump, je strani nato pozvala, naj se dogovorita. Ker se nista, se je Hunter Biden vrnil na sodišče in zavrnil priznanje krivde ter se izrekel za nedolžnega.

Zdaj imajo Bidnovi odvetniki 14 dni časa, da sklenejo nov dogovor s tožilstvom, poroča BBC.

Gre za pet let trajajočo preiskavo glede finančnih malverzacij Hunterja Bidna.

Republikanski politiki, ki želijo težave Hunterja Bidna povezati s predsednikom Bidnom, sicer trdijo, da je sodnica dogovor zavrnila, ker je bil preveč ugoden za obtoženega. Medtem je že jasno, da bodo sinove težave še naprej predstavljale težavo za očeta, ki se bo na volitvah 2024 potegoval za nov predsedniški mandat. Republikanski kongresniki skušajo na zaslišanjih ustvariti prepričanje, da je Joe Biden kot podpredsednik ZDA v času predsednika Baracka Obame iz Kitajske prek sina prejemal podkupnine.

Predsednik Joe Biden preiskave sina do zdaj javno še ni komentiral.