Donald Trump se pritožuje, da gre za vmešavanje v volilni proces, saj mora biti kot obtoženec v kazenskem procesu ves čas navzoč v sodni dvorani. Foto: Reuters
Donald Trump se pritožuje, da gre za vmešavanje v volilni proces, saj mora biti kot obtoženec v kazenskem procesu ves čas navzoč v sodni dvorani. Foto: Reuters

Prvič se je zgodilo, da bi bil kateri od nekdanjih ameriških predsednikov kazensko obtožen, v primeru Donalda Trumpa pa gre celo za prvega od štirih kazenskih procesov, ki ga čakajo v tem letu. Obtožnica ga v 34 točkah bremeni ponarejanja dokumentov, s katerimi so omogočili izplačilo 130 tisoč dolarjev pornografski igralki Stormy Daniels v zameno za molk o spolnem odnosu, za katerega Trump sicer trdi, da ga ni bilo.

Transakcijo je izvedel odvetnik Michael Cohen, ki mu je Donald Trump denar pozneje vrnil, kar je bilo prikazano kot plačilo odvetniških uslug. Pri tem pa tožilstvo trdi, da Trumpov namen ni bil le zamolčati afero z igralko soprogi in družini, ampak da se je z molkom Stormy Daniels Trump okoristil zlasti v predvolilni kampanji. Pisalo se je namreč leto 2016.

Obramba je, nasprotno, nekdanjega predsednika opisala kot družinskega človeka, ki ga skrbi ugled družine, Stormy Daniels, da naj bi lagala, odvetnik Michael Cohen, ki bo ena ključnih prič, pa je že tako neverodostojen, ker je bil že obsojen zaradi lažnivega pričanja pod prisego.

Velika uganka je bilo ime prve priče, kajti prejšnji teden ga odvetnikom Donalda Trumpa zaradi bojazni, da bo nekdanji predsednik obračunaval z njim na družbenih omrežjih, niso želeli povedati. Izkazalo se je, da je bil prva priča nekdanji lastnik tabloida National Enquirer David Pecker, ki naj bi pred predsedniškimi volitvami leta 2016 z Donaldom Trumpom sklenil dogovor, da izbrska in utiša negativne zgodbe o njem.

Pecker je priznal, da je imel odločilno besedo glede objav člankov o znanih osebnostih, pri čemer informatorje o pikantnostih iz njihovih življenj plačevali. Ker gre za kazenski proces, mora biti Donald Trump kot obtoženec ves čas navzoč v sodni dvorani, zaradi česar se pritožuje, da gre za vmešavanje v volilni proces. Danes pa naj bi sodnik Juan Merchan odločal o zahtevi tožilstva, da Donalda Trumpa kaznujejo za vsak napad na osebo, povezano s procesom na družbenih omrežjih in javnosti nasploh.

Sodni proces proti Donaldu Trumpu