Zastavi ZDA in Kube na lanskoletnem shodu v Miamiju za človekove pravice na Kubi pod sloganom Država in življenje (Patria y Vida). Foto: EPA
Zastavi ZDA in Kube na lanskoletnem shodu v Miamiju za človekove pravice na Kubi pod sloganom Država in življenje (Patria y Vida). Foto: EPA

Washington želi zmanjšati število Kubancev, ki se priseljujejo v ZDA mimo uradnih poti. "Opazili smo znatno povečanje nezakonitih migracij s strani kubanskih migrantov, ki prihajajo v ZDA – to vključuje tako kopenske kot pomorske poti," je po pogovorih dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva ZDA Ned Price.

Od februarja do marca je število nezakonitih priseljencev s Kube v ZDA znašalo 32.500, kar je petkrat več kot lani oktobra.

Kubansko zunanje ministrstvo je krivdo za porast števila beguncev pripisalo ameriški politiki, ki "ustvarja družbene in gospodarske razmere, ki spodbujajo izseljevanje". "Ti ukrepi, vključno s skrajnim zaostrovanjem gospodarske blokade, vodijo v izgubo človeških življenj in zločine, kot so tihotapljenje tujcev, migracijske goljufije in trgovina z ljudmi, kar prizadene državo in regijo," so sporočili.

Tema pogovor tudi ameriško veleposlaništvo

Delegaciji sta govorili tudi o delovanju ameriškega veleposlaništva v Havani, ki je močno omejeno, odkar so leta 2017 med ameriškimi diplomati izbruhnile neznane bolezni oziroma zdravstvene težave, ki so se potem ponavljale drugje po svetu in dobile ime havanski sindrom.

Predsednik ZDA Joe Biden ne hiti z obnavljanjem boljših odnosov s Kubo, ki jih je začel predsednik Barack Obama, nato pa je odnose Trump praktično prekinil in uvedel nove sankcije. Biden doslej še ni odpravil ukrepov, ki jih je proti Kubi uvedel Trump.

Kuba je pred mesecem dni presenetila, ko se je pri glasovanju o resoluciji Generalne skupščine Združenih narodov z obsodbo ruskega napada na Ukrajino vzdržala in ni glasovala proti resoluciji.