Kanadski premier Justin Trudeau spodbuja Kanadčane k cepljenju. Foto: AP
Kanadski premier Justin Trudeau spodbuja Kanadčane k cepljenju. Foto: AP

Višine pristojbine še niso določili, a bo "znatna", je povedal premier province Francois Legault.

"Menim, da gre za vprašanje pravičnosti za 90 odstotkov prebivalcev, ki so sprejeli žrtev in se cepili. Menim, da smo jim dolžni takšen ukrep," je dodal Legault, ki je ukrep utemeljil z bremenom, ki ga pomenijo necepljeni za zdravstveni sistem.

Po uradnih podatkih se v Quebecu proti covidu-19 ni cepilo samo okoli 12,8 odstotka prebivalcev, vendar pa je med hospitaliziranimi covidnimi bolniki skoraj polovica necepljenih. Bolnišnice v Montrealu, največjem mestu v provinci, so zaradi covidnih bolnikov skoraj zapolnile svoje zmogljivosti in so že začele omejevati oskrbo drugih bolnikov.

V Quebecu, kjer je covid zahteval največ življenj v Kanadi, so po smrti 62 covidnih bolnikov v enem dnevu v torek poročali o skupno 12.028 mrtvih. V torek so potrdili tudi 8710 novih okužb. V bolnišnicah v provinci se trenutno zdravi 2742 bolnikov s covidom-19, od katerih jih je 244 na intenzivni negi, navaja BBC.

Quebec sicer ni prvi na svetu, ki uvaja denarne kazni za tiste, ki brez zdravstvenega razloga zavračajo cepljenje proti covidu-19.

Ene najvišjih kazni je novembra napovedala Avstrija, v Grčiji pa bodo morali starejši od 60 let do 16. januarja prejeti vsaj en odmerek cepiva, v nasprotnem primeru jim grozi 100 evrov denarne kazni mesečno. Singapur medtem od covidnih bolnikov, ki niso cepljeni, že zahteva plačilo zdravljenja.