Ruska učna ladja Perekop v havanskem pristanišču julija lani. Foto: AP
Ruska učna ladja Perekop v havanskem pristanišču julija lani. Foto: AP

"Obisk nadaljuje zgodovinske prijateljske odnose med Kubo in Rusko federacijo ter strogo upošteva mednarodne predpise," je sporočilo kubansko zunanje ministrstvo. "Nobena od ladij nima jedrskega orožja, zato njihov postanek v naši državi ne pomeni grožnje v regiji," so še zapisali.

Rusija naj bi z vajami poslala sporočilo, da ni popolnoma zasedena z vojno v Ukrajini, poroča Miami Herald. Časopis dodaja, da je to po mnenju ameriške vlade tudi posledica Bidnovega dovoljenja Ukrajini, da lahko ameriško orožje uporabi za omejene samoobrambne napade na cilje v Rusiji.

Washington je že dan prej sporočil, da namerava Rusija z zaveznicama Kubo in Venezuelo v Karibskem morju izvesti vojaške vaje. Ameriški uradniki so dejali, da so se ruske pomorske dejavnosti, čeprav so te v Atlantiku običajne, okrepile zaradi ameriške podpore Ukrajini.

ZDA prihoda manjšega števila letal in ladij ne vidijo kot grožnjo, vendar bo ameriška mornarica vaje spremljala, je v sredo sporočil ameriški uradnik.

Kuba naj bi med drugim dovolila pristanek ruskih vojaških ladij zaradi jeze nad lanskim pristankom ameriške jedrske podmornice v ameriški mornariški bazi Guantanamo na Kubi.
Havana je sporočila, da naj bi ruske ladje v pristanišče v Havani priplule med 12. in 17. junijem.