Nasprotniki tehnologije trdijo, da obstaja veliko tveganje za napake, predvsem pri ženskah in temnopoltih. Foto: AP
Nasprotniki tehnologije trdijo, da obstaja veliko tveganje za napake, predvsem pri ženskah in temnopoltih. Foto: AP

Zagovorniki odločitve menijo, da gre za pravilen korak v smeri večjega spoštovanja zasebnosti, nasprotniki pa so prepričani, da gre za oviranje policijskega dela. "San Francisco je s to odločitvijo razglasil, da je nadzorna tehnologija za prepoznavo obraza neskladna z zdravo demokracijo in da si prebivalci zaslužijo, da se njihovo mnenje na tem področju upošteva," je za BBC dejal Matt Cagle z Ameriške zveze za državljanske svoboščine.

V San Franciscu bo tehnologija sicer še naprej v uporabi, saj prepoved ne zadeva zasebnih podjetij niti zvezne vlade, ki to tehnologijo na primer uporablja na letališču. Vse načrte za nakupe novih nadzornih tehnologij pa bo morala po novem odobriti mestna oblast.

San Francisco je prvo večje ameriško mesto, ki je prepovedalo tehnologijo, ki zelo skrbi zagovornike državljanskih svoboščin, saj ne želijo živeti v policijski državi. Malce pozno sicer, saj je tudi San Francisco, podobno kot druga mesta v ZDA, preplavljen z nadzornimi kamerami.

Zagovorniki nove tehnologije pravijo, da ne gre za pot v družbo "velikega brata", saj naj bi imele ZDA trdne ustavne zaščite državljanskih svoboščin. Mestni svet naj bi policiji le odvzel eno od sredstev za uspešno razreševanje kriminalnih dejanj. Nasprotnike pa skrbi prihodnost, v kateri bodo pod nenehnim nadzorom, kamor koli gredo.