V senatu imajo večino demokrati, v predstavniškem domu pa republikanci. Foto: Reuters
V senatu imajo večino demokrati, v predstavniškem domu pa republikanci. Foto: Reuters

Potem ko je senat, kjer imajo tesno večino demokrati, v nedeljo s 67 glasovi proti 27 odpravil zadnjo pomembno proceduralno oviro na poti do glasovanja o sprejetju pomoči, je predlog zakona nato dobil 70 glasov za in 29 proti, pri čemer ga je podprlo tudi 22 republikancev.

Sveženj v vrednosti 95 milijard dolarjev vključuje sredstva za Izrael in za Tajvan, največji delež pa je namenjen Ukrajini za obnovo zalog streliva, orožja in drugih ključnih potrebščin v vojni proti Rusiji.

Predlog zakona je bil sprejet kljub pritiskom nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa na republikance, naj ne odobrijo pomoči Ukrajini. Poleg tega je na družbenih medijih poudarjal, da bi morale ZDA pomoč tujini namenjati v obliki posojil, ne daril.

Ameriška pomoč tujini je zašla v slepo ulico, ker senat v sredo ni potrdil kompromisnega zakonskega predloga o pomoči tujini, ki je vključeval tudi ukrepe za nadzor meje med ZDA in Mehiko in preprečevanje prihoda prebežnikov.

Štiri mesece trajajoča zahtevna pogajanja o pomoči tujini so propadla, ker predlog zakona po mnenju republikancev ni bil dovolj obsežen za omejevanje migracij. Proti je glasovalo tudi pet demokratov, ki zavračajo zaostrovanje politike do prebežnikov.

Da bi zakon začel veljati, ga morata sprejeti tako senat kot predstavniški dom, kjer imajo tesno večino republikanci, nato pa ga mora podpisati še ameriški predsednik Joe Biden. Biden je pozval predstavniški dom, naj predlog zakona sprejme. Dejal je: "Če se ne bomo postavili po robu tiranom, ki želijo osvojiti ali razkosati ozemlje svojih sosedov, bodo posledice za ameriško nacionalno varnost velike. Naši zavezniki in nasprotniki si bodo to zapomnili. Čas je, da predstavniški dom potrdi zakon in ga pošlje na mojo mizo, da ga lahko podpišem še jaz."

V predstavniškem domu pa imajo tesno večino republikanci. Nekateri bolj desničarski republikanci so že napovedali, da bodo glasovali proti nadaljnji ameriški pomoči Ukrajini.

Zelenski se je zahvalil ameriškim senatorjem. Foto: Reuters
Zelenski se je zahvalil ameriškim senatorjem. Foto: Reuters

Johnson kritičen do predloga zakona

Predsednik predstavniškega doma Johnson pa je do predloga zakona kritičen, ker ne vsebuje ukrepov za nadzor meje med ZDA in Mehiko. "Ker od senata nismo prejeli niti ene spremembe glede politike na meji, bo moral predstavniški dom pri teh pomembnih zadevah še naprej delovati po svoji volji," je poudaril Johnson v izjavi, objavljeni v ponedeljek.

Johnson je v preteklosti že predlagal, da bi lahko predstavniški dom zakonodajo razdelil v ločene predloge zakonov. Po besedah senatorja Johna Thuna ni jasno, kaj bo Johnson storil, je pa verjetno, da bodo v predstavniškem domu, kjer imajo tesno večino republikanci, obravnavali vsaj del svežnja o pomoči Izraelu.

Zelenski: Pomoč bo pomagala reševati življenja pred ruskim terorjem

Kljub temu se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ameriškim senatorjem zahvalil. Dejal je, da bo pomoč pomagala reševati življenja pred ruskim terorjem. Prav tako bo po njegovem mnenju obnovila stabilnost po svetu, kar bi pomenilo "večjo varnost in blaginjo za Američane in ves svobodni svet".

"Odločitev senata smo pričakovali ne le mi, temveč tudi številne druge države, zlasti evropske. Svet pričakuje, da bo ameriško vodstvo ostalo trdno, pomagalo zaščititi življenja in ohraniti svobodo," je Zelenski zapisal na omrežju X.

Ameriški senat odobril pomoč Ukrajini