Trump je napovedal pritožbo na sodbo koloradskega vrhovnega sodišča. Foto: Reuters
Trump je napovedal pritožbo na sodbo koloradskega vrhovnega sodišča. Foto: Reuters

Vrhovno sodišče Kolorada je sprejelo zgodovinsko sodbo s štirimi glasovi za in tremi proti. O sodbi bo odločalo tudi ameriško vrhovno sodišče. Trump je napovedal, da se bo na sodbo pritožil na vrhovno sodišče ZDA, sodišče v Koloradu pa je sporočilo, da bo odložilo uveljavitev svoje odločitve vsaj do 4. januarja.

Trump je tako postal prvi predsedniški kandidat, za katerega velja, da ne more kandidirati za Belo hišo v skladu z redko uporabljenim tretjim delom 14. ustavne določbe, ki uradnikom, ki so sodelovali v "uporu ali vstaji", prepoveduje opravljanje funkcije in potegovanje za politične položaje.

Sodba velja le za primarne volitve v Koloradu 5. marca, vendar bi lahko vplivala na Trumpov status za novembrske predsedniške volitve. Nestrankarski ameriški volilni napovedovalci ocenjujejo Kolorado kot "varno" demokratsko državo, kar pomeni, da bo večino elektorskih glasov v njej, ne glede na Trumpovo usodo, verjetno dobil zdajšnji predsednik Joe Biden, ki se prav tako poteguje za nov mandat.

"Naslednji korak, in to bo obenem končni korak v tem epu, mora narediti Vrhovno sodišče ZDA. Najvišje ameriško sodišče ni še nikoli razsojalo na podlagi tretjega dela 14. ustavnega določila. Gre le za dva stavka določila iz časa državljanske vojne, ki sta bila v 150 letih uporabljena le v nekaj primerih, da so peščici privržencev konfederacije preprečili zasesti položaje v vladi. Od takrat pa do napada 6. januarja se nista uporabljala. In če bo vrhovno sodišče podprlo koloradsko odločitev, bi to pomenilo konec politične kariere Donalda Trumpa. V ZDA ne bo več mogel kandidirati na volitvah," je po poročanju dopisnika RTV Slovenija iz ZDA Andreja Stoparja dogajanje komentiral Nicholas Riccardi z agencije AP.

Sodba postavlja temelje za to, da bo vrhovno sodišče, v katerem imajo konservativci večino, – med njimi so trije sodniki, ki jih je imenoval Trump –, proučilo, ali je Trump upravičen do kandidature za nov predsedniški mandat. Če bo sodišče odločitev koloradskega sodišča potrdilo, bo s tem omogočilo odprto pot novim tožbam, če pa bo odločitev razveljavilo, bodo tudi druge tožbe brezpredmetne.

Sodišče v Koloradu je ugotovilo, da ameriška ustava Trumpu, ki je glavni kandidat za republikansko nominacijo leta 2024, preprečuje, da bi se pojavil na glasovnici, ker je imel vlogo pri spodbujanju nasilja na Kapitolu 6. januarja 2021. Večina sodnikov je priznala, da gre za "neznano področje". "Teh sklepov ne sprejemamo zlahka," so zapisali sodniki. "Zavedamo se obsežnosti in teže vprašanj, ki so pred nami. Prav tako se zavedamo svoje dolžnosti, da moramo uporabljati zakon brez strahu ali naklonjenosti in ne da bi na nas pri odločitvah, ki nam jih nalaga zakon, vplivali odzivi javnosti."

Trumpov tabor: "Odločitev je nedemokratična"

Trumpova kampanja je odločitev sodišča označila za "nedemokratično". "Vrhovno sodišče Kolorada je nocoj sprejelo popolnoma napačno odločitev, zato bomo hitro vložili pritožbo na vrhovno sodišče ZDA," je dejal tiskovni predstavnik Trumpove kampanje.

Sodba razveljavlja odločitev sodnika nižjega sodišča, ki je ugotovil, da je Trump sodeloval pri uporu, ker je svoje podpornike spodbujal k nasilju, vendar je sklenil, da Trump kot predsednik ni "uradnik Združenih držav", ki bi ga bilo mogoče diskvalificirati na podlagi amandmaja.

Pravdo je vložila skupina volivcev iz Kolorada, pomagala pa ji je zagovorniška skupina Državljani za odgovornost in etiko v Washingtonu (CREW), ki je trdila, da bi moral biti Trump izločen iz boja za nov predsedniški mandat, ker je svoje podpornike spodbujal k napadu na Kapitol v neuspelem poskusu oviranja prenosa predsedniške oblasti na Bidna po volitvah leta 2020. Predsednik organizacije CREW Noah Bookbinder je v izjavi dejal, da odločitev sodišča "ni le zgodovinska in upravičena, ampak je nujna za zaščito prihodnosti demokracije v naši državi".

Biden: Trump je podpiral vstajo

Na odločitev vrhovnega sodišča v Koloradu se je odzval tudi predsednik ZDA Joe Biden. Kot je dejal, ni nobenega dvoma, da je Trump podpiral vstajo. "Pustil bom sodiščem, naj sprejmejo odločitev, vendar pa je zanesljivo podpiral vstajo. O tem ni niti najmanjšega dvoma," je Biden odgovoril na novinarsko vprašanje glede odločitve sodišča. To je bil eden redkih Bidnovih komentarjev o številnih pravosodnih problemih, s katerimi se ubada Trump.

"Povsem jasno je. Vse ste videli," je dejal Biden, ki je mislil na dogodke 6. januarja 2021, ko so Trumpovi privrženci napadli zvezni kongres, da bi preprečili miren prenos oblasti na zmagovalca predsedniških volitev leta 2020.

Sodišče: Trump ne bo smel kandidirati v Koloradu