Odgovorni so prezrli opozorila stroke. Foto: Reuters
Odgovorni so prezrli opozorila stroke. Foto: Reuters

Delavci so leta 2007 kopali predor, da bi razširili sistem podzemne železnice v soseski Pinheiros, ko je zemlja popustila in je ogromna luknja pod sabo pogoltnila pešce in vozila. Umrlo je sedem ljudi.

Sodnik Marcos de Lima Porta je v sodbi dejal, da se je zrušitev zgodila zaradi "nemarnega" in "nevarnega" dejanja, BBC navaja poročanje brazilskega časopisa O Globo.

Tisti, ki so bili odgovorni za gradbeni projekt, so prezrli opozorila strokovnjakov, ki so rekli, da so v predoru potrebne "nujne" podporne strukture, in so nadaljevali dela, da bi pridobili čas, je dejal sodnik. Med šestimi ljudmi in šestimi podjetji, ki jim je bilo naloženo plačilo odškodnine, so nekdanji predsednik družbe Metro iz Sao Paula, inženir in gradbeni inšpektor. Eden od delavcev je umrl leta 2018, vendar je sodnik odločil, da morajo njegovo kazen poravnati njegovi dediči.

Sorodna novica Zemlja požrla gradbince in stroje

2200 kvadratnih metrov velika luknja je zakopala minibus, uničila sedem hiš in povzročila razselitev približno 200 ljudi. Slike iz zraka mesta, ki je bilo v prometnem območju Sao Paula, so pokazale, kako velik je bil krater – tovornjaki so padali drug na drugega.

Tožilci v zadevi so povedali, da je katastrofa povzročila "izjemno veliko" travmo prebivalcem Sao Paula.

Obsojeni se lahko na sodbo pritožijo.