Protesti v Kolumbiji so potekali tudi na praznik dela. Fotografija je bila posneta v mestu Medellin. Foto: EPA
Protesti v Kolumbiji so potekali tudi na praznik dela. Fotografija je bila posneta v mestu Medellin. Foto: EPA

Protestniki so se odpravili na ulice po pozivu sindikatov. Od predsednika Ivána Duqueja zahtevajo umik spornega predloga zakona, ki bi prizadel predvsem javne uslužbence, zvišal pa bi tudi cene določnih živil.

Protesti so potekali v soboto, na praznik dela, čeprav je predsednik države že v petek oznanil, da reforma ne bo vsebovala davka na plače in hrano ali na komunalne storitve in na dohodek, poroča Guardian.

Vlada sicer vztraja, da je reforma nujna za ohranitev bonitetnih ocen države in ohranitve državnih socialnih programov.

Ropi, žagani avtobusi in smrtne žrtve

O najbolj srditih spopadih do zdaj poročajo iz tretjega največjega mesta v državi Cali, kjer so se pojavili tudi primeri ropov in vandalizma, zažganih je bilo več mestnih avtobusov. Ponekod je prišlo tudi do spopadov med protestniki in policijo.

Predstavnik za zaščito človekovih pravic Carlos Camargo je dejal, da so v Caliju umrli trije protestniki, še tri smrtne primere pa preiskujejo, poroča Guardian. Med njimi naj bi se en uboj zgodil v prestolnici Bogoti, drugi v mestu Neiva, v mestu Soacha pa naj bi bil že v sredo ubit policist.

Človekoljubna organizacija Human Rights Watch je prejela prijave o policijskem nasilju v Caliju, lokalne človekoljubne organizacije pa poročajo celo o 14 smrtnih primerih.

Po vsej državi je bilo ranjenih najmanj 179 protestnikov in 216 policistov.

V mestih, ki jim grozijo izgredi, bo za varnost še naprej skrbela vojska, ki jih bodo spremljali predstavniki človekoljubnih organizacij, je v soboto sporočil predsednik Duque.