Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lani se je število prebivalcev te severnoameriške države zaradi mednarodnih migracij povečalo za 1.050.110.

"Leta 2022 je bil razlog za rekordno visoko rast kanadskega prebivalstva nekoliko drugačen, saj so skoraj vso zaznano rast (95,9 odstotka) povzročile mednarodne migracije," je sporočil kanadski statistični urad in dodal, da se je število prebivalcev z 38.516.138 povečalo na 39.566.248, kar predstavlja 2,7-odstotno letno rast.

To je najvišja letna stopnja rasti kanadskega prebivalstva od leta 1957, ko se je to zaradi povojnega "baby booma" in množičnega priseljevanja beguncev povečalo za 3,3 odstotka. Skoraj vse države z višjo stopnjo letne rasti prebivalstva so sicer afriške, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po navedbah kanadskega statističnega urada je bilo priseljevanja v državo lani tako obsežno zato, ker je skušala Kanada ublažiti pomanjkanje delovne sile. "Veliko prostih delovnih mest in pomanjkanje delovne sile se pojavljata v razmerah, ko se je v Kanadi pospešilo staranje prebivalstva, stopnja brezposelnosti pa ostaja blizu rekordno nizke ravni," so pojasnili.

"Če bi ostala nespremenjena tudi v prihodnjih letih, bi se zaradi takšne stopnje rasti prebivalstva kanadsko prebivalstvo v približno 26 letih podvojilo," so še navedli na uradu.

Kanada sicer poleg ekonomskih migrantov sprejema tudi begunce z vojnih območij oziroma z območij humanitarnih kriz.