Lani je bilo po podatkih ZN-a na Haitiju v nasilju tolp ubitih 4451 ljudi. Foto: EPA
Lani je bilo po podatkih ZN-a na Haitiju v nasilju tolp ubitih 4451 ljudi. Foto: EPA

Samo v prvih treh mesecih letošnjega leta je bilo v nasilju tolp ubitih več kot 1500 ljudi, vključno s številnimi otroki.

O'Neill je v četrtek predstavil novo poročilo Urada Visokega komisarja ZN-a za človekove pravice (OHCHR), ki poziva k "takojšnjim in drznim dejanjem" za reševanje "kataklizmičnega" položaja na Haitiju, poroča Al Džazira.

Država se že več let spopada s politično krizo in nasiljem, nestabilnost pa se je še povečala po atentatu na predsednika Jovenela Moiseja leta 2021. Po tem so svoj vpliv okrepile desetine oboroženih tolp, ki nadzirajo tudi večino glavnega mesta Port-au-Princa.

Februarja so se močno oborožene nekoč rivalske skupine združile pod vodstvom nekdanjega policista Jimmyja Cherizierja in izvedle niz napadov z namenom z oblasti odstraniti premierja Ariela Henryja. Henry, ki se ne more vrniti v državo, je napovedal svoj odstop, a nasilje zoper bolnišnice, banke in druge ključne ustanove se nadaljuje. Država se spopada z lakoto, številni ljudje so razseljeni.

Poročilo OHCRH-ja pravi, da je število žrtev nasilja tolp lani močno naraslo. Ubitih je bilo 4451 ljudi, 1668 pa jih je bilo ranjenih. Stotine ljudi je bilo linčanih, številne so t. i. samoobrambne brigade kamenjale do smrti ali žive zažgale.

Tolpe novačijo in zlorabljajo dečke in deklice, nekatere otroke so ubili, ker so hoteli pobegniti, ugotavlja poročilo. Med žrtvami nasilja je bil tudi trimesečni dojenček, piše.

Tolpe uporabljajo tudi spolno nasilje, da "brutalizirajo, kaznujejo in nadzirajo ljudi", opozarja poročilo, ki navaja ženske, posiljene med napadi tolp v soseskah, "v številnih primerih po tem, ko so videle, kako so pred njimi ubili njihove može".

Poročilo je države pozvalo k podpori in hitri napotitvi mednarodnih varnostnih sil s podporo ZN-a na Haiti. K takojšnjemu ukrepanju v državi, ki je na "robu propada", je pozval tudi Visoki komisar ZN-a za človekove pravice Volker Türk.

Varnostni svet ZN-a je oktobra, po prošnji haitijske vlade, odobril napotitev mednarodne misije za pomoč pri obnovi varnosti v državi. Kenija se je ponudila za vodenje misije, a sil na Haiti še niso napotili.

Razmere veliko slabše kot lani

Predstavniki ZN-a so julija lani dejali, da Haiti potrebuje med 1000 in 2000 mednarodnih policistov, izurjenih za spopad s tolpami, a O'Neill je v četrtek dejal, da so razmere zdaj veliko slabše in da je potrebnih več kot dvakrat toliko policistov za povrnitev varnosti.

Kenija je sporočila, da bo z napotitvijo do 1000 svojih policistov počakala na vzpostavitev prehodnega sveta na Haitiju. Svoje sile so obljubili tudi Bahami, Bangladeš, Barbados, Benin in Čad.