Foto: AP
Foto: AP

"Ugotovila sem, da je po dveh desetletjih za zapahi trpljenje pridržanih hudo - in še kar traja," je povedala neodvisna strokovnjakinja Fionnuala Ni Aolain na sedežu Združenih narodov po prvem uradnem obisku kakega strokovnjaka ZN-a v centru za pridržanje v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi.

"Prav vsak zapornik, ki sem ga spoznala, živi z neprestano travmo, kar je posledica sistematičnega mučenja in arbitrarnega pridržanja," je dejala in ob tem opozorila na neupravičeno uporabo zateg za privezovanje in skoraj nenehni nadzor.

Pentagon njenega poročila za zdaj še ni komentiral.

Zapor v Guantanamu je leta 2002 vzpostavil takratni ameriški predsednik George W. Bush, da bi po napadih 11. septembra na ZDA vanj zaprli tujce, osumljene terorizma. Na vrhuncu je Guantanamo gostil kar 800 zapornikov, preden je število začelo postopoma upadati. Čeprav je že Bush sam napovedal zapiranje Guantanama, podobno pa so storili vsi njegovi nasledniki, zapor ostaja odprt.

Tudi zdajšnji predsednik Joe Biden je dejal, da si želi center za pridržanje zapreti, a načrta, kako naj bi to izvedel, še ni predstavil, v zaporu pa ostaja okoli 30 zapornikov.

Do kritik Ni Aolainove prihaja po podobnih kritikah Rdečega križa in še enega telesa ZN-a.

"Ameriška vlada mora nujno zagotoviti pravno rešitev, opravičilo in zagotovila, da kaj podobnega ne bodo več storili," je dodala.

Ob tem pa je vseeno pohvalila Washington, ker ji je odobril dostop do zapora. "Le malo držav izkaže tovrsten pogum."