Ivan Cantu je na usmrtitev čakal od leta 2001. Foto: AP
Ivan Cantu je na usmrtitev čakal od leta 2001. Foto: AP

Ivana Cantuja so usmrtili s smrtonosno injekcijo v kaznilnici v Huntsvillu. Teksašana so obsodili na smrt zaradi umora bratranca Jamesa Mosquede (27) in njegovega dekleta Amy Kitchen (22) novembra 2000. Zadnje besede 50-letnega Cantuja v komori za usmrtitve so bile vztrajno zatrjevanje, da je nedolžen.

“Hočem, da veste, da nisem ubil Jamesa in Amy,” je zatrdil svojcem in prijateljem Amy Kitchen, ki so opazovali njegovo usmrtitev. In če bi, če bi vedel, kdo ju je ubil, bi bili prvi, ki bi izvedeli kakršno koli informacijo," je dejal. "Mislim, da vam moja smrt ne bo prinesla zaključka. Če pa vam, če je to potrebno, da vam bo lažje pri srcu, pa naj bodi tako.”

Po navedbah tožilstva je Cantu ubil Jamesa Mosquedo, ki je prekupčeval z mamili, ko je skušal ukrasti kokain, marihuano in gotovino na domu bratranca v severnem Dallasu. Pri tem naj bi ubil tudi Amy.

Cantu, ki so ga obsodili leta 2001, ko je sodišče odločilo, da je kriv, je trdil, da je njegovega bratranca zaradi spora zaradi denarja ubil rivalski prekupčevalec z mamili.

Pred usmrtitvijo se je zahvalil prijateljem in podpornikom, med katerimi so bili tudi nekateri verski voditelji, politiki in zvezdniki, kot sta Kim Kardashian in Martin Sheen, ter pozval, naj nadaljujejo preiskavo njegovega primera, da bi dokazali, “da ne spada na ta voziček”. Dihati je prenehal po osmem odmerku smrtonosne mešanice, po 21 minutah je bil razglašen za mrtvega.

Usmrtitev Cantuja je bila letos prva v Teksasu in ena od treh, načrtovanih za sredo v ZDA. Le nekaj ur prej so oblasti v Idahu ustavile usmrtitev serijskega morilca Thomasa Eugena Creecha, potem ko zdravniški ekipi nikakor ni uspelo najti žile za vstavitev katetra, po katerem obsojenemu vbrizgajo smrtonosni odmerek.

Sorodna novica Making a Murderer: pred kamerami seciran pravosodni sistem ZDA

Cantujeva odvetnica Gina Bunn je sicer v zadnjih dneh ponovno vložila pritožbo, a sta jo zavrnili obe sodišči v Teksasu, prav tako je proti pomilostitvi s 7 glasovi proti 0 glasoval teksaški odbor za pomilostitve in oprostitve.

Do novih dokazov s pomočjo zasebnega detektiva

Tožilec okrožja Collin Greg Willis, čigar urad je Cantuja obsodil, je dejal, da so bili dokazi na sojenju zadostni za dokaz, da je bil morilec Cantu. “Ostajam povsem prepričan, da je Ivan Cantu leta 2000 brutalno umoril dve nedolžni žrtvi,” je dejal Willis. Toda Gina Bunn je v prošnji za pomilostitev zapisala, da novi dokazi “izpodbijajo primer tožilstva in Cantujevo krivdo ter nakazujejo, da bi Teksas lahko usmrtil nedolžnega človeka”.

Policija je v Cantujevem stanovanju našla krvave kavbojke z DNK-jem žrtev in njun ključ od stanovanja. Cantujevo pištolo s sledmi Mosquedove krvi in Cantujevimi prstnimi odtisi je policija odkrila v stanovanju njegovega nekdanjega dekleta.

Leta 2005 je Matthew Goeller, eden od Cantujevih odvetnikov, dejal, da mu je Cantu priznal, da je ubil Mosquedo, ker ga je "opetnajstil pri poslu z mamili", Amy Kitchen pa da je ubil, ker je bila priča. Glavna priča za tožilstvo je bilo takratno Cantujevo dekle Amy Boettcher.

Boettcherjeva, ki je umrla leta 2021, je pričala, da ji je Cantu povedal, da bo ubil Mosquedo in Amy Kitchen, pozneje pa da jo je odpeljal na kraj zločina. A po navedbah Gine Bunn je bilo pričanje Amy Boettcher polno lažnih izjav.

Odvetnica tudi navaja, da so izjave nove priče potrdile Cantujevo trditev, da je moški, ki je dobavljal mamila Mosquedi, nekaj dni pred umorom grozil njegovemu bratrancu. Do novih dokazov je obramba prišla s pomočjo zasebnega detektiva Matta Duffa, ki je svoje najdbe razkril tudi v podkastu “Krvna bratranca".