Trump na shodu. Foto: Reuters
Trump na shodu. Foto: Reuters

Guardian piše, da Trumpovi ekipi ni uspelo z idejo o bolj konvencionalni in disciplinirani kandidaturi, saj 76-letni nekdanji predsednik celo stopnjuje svojo sovražno retoriko.

Na začetku shoda je Trump slovesno stal z roko na srcu, medtem ko so na velikih zaslonih prikazovali posnetke vdora v kongres 6. januarja leta 2021.

Pomenljiva je bila že izbira lokacije shoda. Tega so namreč organizirali v teksaškem mestu Waco, in sicer točno 30 let po oboroženem spopadu med organi pregona in pripadniki verskega kulta pod vodstvom Davida Koresha, v katerem je umrlo več kot 80 pripadnikov kulta in štirje zvezni agenti.

Kot poroča BBC, velja tragedija za prelomen dogodek za ameriško skrajno desnico.

Tudi Trump se predstavlja kot žrtev organov pregona. Grozi mu kazenska ovadba zaradi kršenja zakonov o financiranju volilne kampanje zaradi plačila 130.000 dolarjev nekdanji pornografski zvezdnici Stormy Daniels za molk o spolnem razmerju pred predsedniškimi volitvami leta 2016.

Prizorišče shoda. Foto: Reuters
Prizorišče shoda. Foto: Reuters

Trump je prejšnji teden napovedal, da ga bodo aretirali, svoje privržence pa je pozval k protestom, pri čemer ni dodal, naj bodo mirni. Svaril je tudi pred "morebitnimi smrtmi in uničenjem", če bo ovaden.

Stopnjeval je tudi retoriko glede tožilca z Manhattna Alvina Bragga. Delil je celo sliko sebe s palico za bejzbol ob podobi Bragga.

Trumpovi podporniki so na shodu v Wacu nosili transparente z napisi "lov na čarovnice", "Podpiram Trumpa" in "Trump 2024".

Nekdanji predsednik je ponovil svoje lažne trditve, da so bile volitve lets 2020 ukradene, hvalil je napadalce na kongres pred dvema letoma, govoril je o uporabi organov pregona kot "orožja". Tožilce, ki se ukvarjajo z več preiskavami njegovih dejanj, je označil za "popolne človeške izmečke" in "radikalno leve manijake". Preiskave so po njegovih besedah politični napadi, ki jih koordinirajo demokrati v Washingtonu.

"Sovražniki nas hočejo za vsako ceno ustaviti," je dejal. "In leta 2024 bo potekala končna bitka, to bo ta velika. Vrnite me v Belo hišo in njihove vladavine bo konec in Amerika bo znova svobodna država," je nadaljeval.

Trump je znova napadel tudi republikanskega guvernerja Floride Rona DeSantisa, ki naj bi kandidiral za predsednika in velja za Trumpovega najresnejšega tekmeca za republikansko predsedniško nominacijo.

Trump napadel ameriško pravosodje