Na fotografiranju pred začetkom pogovorov je Trump Orbanu dejal, da ga spoštujejo po vsej Evropi, čeprav je – tako kot on – malce kontroverzen. "Ampak to je v redu. Naredil si dobro delo in zavaroval si svojo državo," je dejal Trump.

Madžarski premier Viktor Orban in ameriški predsednik Donald Trump v Ovalni pisarni Bele hiše. Trump je ocenil, da Orbana spoštujejo povsod po Evropi. Orban pa je med drugim povedal, da so ponosni, da imajo z ZDA podoben pogled na nezakonito priseljevanje in terorizem.
Madžarski premier Viktor Orban in ameriški predsednik Donald Trump v Ovalni pisarni Bele hiše. Trump je ocenil, da Orbana spoštujejo povsod po Evropi. Orban pa je med drugim povedal, da so ponosni, da imajo z ZDA podoben pogled na nezakonito priseljevanje in terorizem. "Zaščiti želimo krščanske skupnosti po svetu in jim pomagati," je dejal Orban. Foto: EPA

Na vprašanje, ali ga skrbi nazadovanje demokracije na Madžarskem, je Trump odgovoril, da ljudje madžarskega premierja zelo spoštujejo, veliko jih pravi, da je naredil to, kar je treba, glede priseljevanja.

Trump v Beli hiši sprejel Orbana

Odnosi med Washingtonom in Budimpešto so se zaradi podobnih ideoloških prepričanj Trumpa in Orbana v zadnjem času precej otoplili. Orban je bil namreč v času administracije Baracka Obame pogosto tarča kritik zaradi napadov na svobodo medijev, pravosodje in civilno družbo.

Trumpa so zaradi vabila Orbanu ostro napadli kritiki v ZDA, med njimi senatorji obeh strank, časopis Washington Post pa je zapisal, da Trump na razočaranje preostalega sveta spet objema avtoritarnega voditelja po zgledu Vladimirja Putina, Kim Džong Una ali Recepa Tayyipa Erdogana. Sprejem Orbana v Beli hiši pred evropskimi volitvami je jasen znak politične podpore Washingtona smeri, ki jo zagovarja populist Orban, je zapisal Washington Post.

Veleposlanik na Madžarskem: Trump občuduje Orbanove dosežke
Bela hiša po drugi strani trdi, da je Trump sprejel Orbana, da se vrine v razvijajoče se odnose med Orbanom in Kitajsko ter Rusijo. Da Trump občuduje Orbanove dosežke, pa je dejal ameriški veleposlanik na Madžarskem David Cornstein. Za revijo Atlantic je izjavil, da predsednika pozna 25 ali 30 let in lahko reče, da bi Trump zelo rad užival položaj, kakršnega ima na Madžarskem Orban.

Ameriški predsednik je ob sprejemu Orbana v Beli hiši v krajšem pogovoru z novinarji sicer branil zaostrovanje trgovinske vojne s Kitajsko in zatrdil, da ZDA z višjimi carinami služijo milijarde dolarjev, od česar bodo nekaj dali kmetom.

Junija srečanje s Ši Džinpingom in Putinom
Napovedal je, da se bo junija na vrhu G20 na Japonskem srečal s Kitajskim kolegom Ši Džinpingom in tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Iz Kremlja so sicer nemudoma sporočili, da za zdaj z ameriške strani ni bilo nobene pobude za srečanje.

Na vprašanje o zaostrovanju odnosov z Iranom pa je zagrozil Teheranu, naj ne poskuša ničesar storiti. "Če Iran stori kar koli, bo zelo trpel. Ne bo jim niti najmanj všeč to, kar bomo storili," je zagrozil Trump.