Državna tožilka okrožja Fulton Fani Willis (v sredini) po objavi ovadbe zoper Trumpa. Foto: Reuters
Državna tožilka okrožja Fulton Fani Willis (v sredini) po objavi ovadbe zoper Trumpa. Foto: Reuters

Državna tožilka okrožja Fulton Fani Willis je februarja 2021 sprožila preiskavo obtožb o vmešavanju v volitve proti Trumpu in njegovim sodelavcem.

Willis je preiskavo začela zaradi telefonskega klica Trumpa državnemu sekretarju Georgie Bradu Raffenspergerju z zahtevo, naj mu nekje najde 11.780 glasov, kolikor jih potrebuje za volilno zmago proti demokratu Joeju Bidnu v tej državi. Trump trdi, da s tem klicem ni bilo nič narobe.

Državna tožilka je najprej sklicala posebno veliko poroto, ki je v osmih mesecih dela zaslišala 75 prič in julija podala priporočila. Posebna velika porota ni našla nobenih dokazov o razširjenih volilnih prevarah leta 2020, ki bi lahko spremenile izid volitev.

Maja lani pa je Willis nato sklicala sedanjo veliko poroto, ki je sprejela dokument z 41. točkami obtožnice.

Med ovadenimi so tudi nekdanji Trumpov odvetnik Rudy Giuliani, nekdanji vodja njegovega kabineta Mark Meadows, nekdanji odvetnik Bele hiše John Eastman in nekdanji uslužbenec pravosodnega ministrstva Jeffrey Clark, poroča BBC.

Ovadba očita, da so sozarotniki skušali zavestno in nezakonito spremeniti izid volitev v Georgii v korist Trumpa. Obtožene dokument označuje za "kriminalno organizacijo". Med drugim jih obtožuje lažnih izjav, poneverbe, vplivanja na priče, krajo, vdora v računalnike, poskus ogoljufanja države in drugo. Zagrožena je večletna zapora kazen.

Velika porota je uporabila zakon, ki je namenjen boju proti mafiji, tako da tožilcem pomaga povezati izvajalce kršitev zakonov s tistimi, ki so jim to ukazali.

Tožilka je Trumpu in preostalim 18 obtožencem dala čas do 25. avgusta, da se "prostovoljno predajo" oblastem. Sama upa, da bo sodni postopek lahko stekel v roku šestih mesecev.

Proti Trumpu je bila vložena četrta kazenska obtožba

Trump: Gre za politično motiviran pregon

Trump, ki je glavni kandidat za republikansko predsedniško nominacijo leta 2024, je preiskavo tožilke Willis, sicer demokratke, označil za politično motivirano. Namen naj bi bil škodovati njegovi predsedniški kampanji.

Iz Trumpove kampanje so se na obtožbe odzvali z izjavo za javnost, v kateri so tožilko obtožili pristranskosti, njene obtožbe pa zavrnili kot lažne.

Podobno stališče je nekoliko pozneje izrazil tudi Trump. V odzivu na družbenem omrežju Truth Social se je spraševal, zakaj ta ovadba ni bila podana pred dvema letoma in pol. "Zato, ker so to želeli storiti ravno na sredi moje politične kampanje," je zapisal in v svojem slogu postopek označil za "lov na čarovnice".

Gre za četrto kazensko ovadbo zoper Trumpa letos. V vseh primerih Trump zanika krivdo.

Zvezni tožilci nekdanjega predsednika preganjajo zaradi neprimernega ravnanja z zaupnimi dokumenti na Floridi in spodnašanja izida volitev v Washingtonu, državni tožilec Manhattna pa v New Yorku zaradi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih s plačilom pornografski igralki za molk o spolnem razmerju.

Trump bi se v primeru zmage na volitvah naslednje leto in osvojitve drugega predsedniškega mandata lahko sam pomilostil v primeru zveznih kazenskih pregonov. Na morebitni obsodbi v New Yorku in Georgii pa ne bi mogel vplivati, kar bi ZDA postavilo v veliko ustavno zagato.