Trump je v soboto ostal brez petih odvetnikov, v nedeljo pa sporočil že imeni dveh novih. Foto: EPA
Trump je v soboto ostal brez petih odvetnikov, v nedeljo pa sporočil že imeni dveh novih. Foto: EPA

Večina odvetnikov si ni želela mazati rok z drugo ustavno obtožbo, je poročal dopisnik iz ZDA Andrej Stopar. Ko so končno sestavili skupino petih s Karlom Butchem Bowersom iz Južne Karoline na čelu, si je peterica v soboto nenadoma premislila. Eno od stališč, kjer odvetniki in Trump niso našli skupnega jezika, je bilo Trumpovo vztrajanje, da se odvetniki osredotočijo na volilne prevare, ne na vprašanje, ali je obsodba nekdanjega predsednika v skladu z ustavo. Teden dni pred začetkom procesa Trump tako sestavlja novo ekipo.

Kot poroča CNN, je v nedeljo Trumpova ekipa sporočila, da bosta pravno ekipo vodila David Schoen in Bruce L. Castor. Schoen je bil vodja ekipe, ki je predstavljala nekdanjega Trumpovega svetovalca Rogerja Stona, nekaj dni pred samomorom pa se je sestal tudi z Jeffreyjem Epsteinom. Po Epsteinovi smrti je izrazil dvom, da je šlo za samomor, ker ga je Epstein na sestanku prosil, da bi ga pravno zastopal.

Da bi Trumpa obsodili, bi moralo poleg vseh demokratov za obsodbo glasovati še najmanj 17 republikancev.

Podporniki v 5 tednih zbrali 30,9 milijona dolarjev

Trumpov politični odbor (PAC) je v zadnjih petih tednih prejšnjega leta zbral 30,9 milijona dolarjev. Gre za sredstva, ki so jih njegovi podporniki zbirali za njegova prizadevanja za izpodbijanje volilnega izida. Gre za podoben znesek, kot ga je Trump zbral v nekaterih mesecih predvolilne kampanje (maja je zbral 25 milijonov, junija pa 55 milijonov). Zbrana sredstva bi lahko Trump namenil republikancem po svoji izbiri za kongresne volitve prihodnje leto.

Biden želi prisluhniti republikanskim predlogom glede tretjega svežnja pomoči. Foto: Reuters
Biden želi prisluhniti republikanskim predlogom glede tretjega svežnja pomoči. Foto: Reuters

Prvi preizkus za Bidna: sprejetje novega svežnja pomoči

Predsednika Bidna ta teden čaka prvi prelomni dogodek: potrditev tretjega svežnja pandemične pomoči. "Nekaj mora biti jasno. Spopadamo se z višjo stopnjo umrljivosti, narašča revščina, soočamo se s številnimi težavami. Če ta sveženj ne bo sprejet, ne bodo zelo prizadeti le ljudje, ampak bo to imelo hude dolgoročne posledice za gospodarstvo," je dejal Biden. "Samo prejšnji teden je za zavarovanje za primer brezposelnosti zaprosilo več kot milijon ljudi. To je veliko več kot v najslabšem tednu Velike recesije. Ekonomisti se strinjamo, da bo še več ljudi izgubilo svoja mala podjetja, strehe nad glavami in možnost preživljati svoje družine, če ne bo več pomoči. Pomagati jim moramo, dokler ne obvladamo virusa," je posvarila finančna ministrica Janet Yellen.

10 republikancev pisala Bidnu, ki se bo danes sestal z njimi

Kot je poročal Stopar, pa republikanci, ki lani niso sabotirali le demokratskih rešitev, ampak tudi predloge predsednika Trumpa, niso navdušeni nad novimi državnimi finančnimi injekcijami. Deseterica republikanskih senatorjev je pripravila okleščeni predlog v vrednosti 600 milijard dolarjev in se želi sestati s predsednikom Bidnom. Pod pismo Bidnu so se med drugim podpisali senatorji Susan Collins, Mitt Romney, Lisa Murkowski, Rob Portman, Jerry Moran, Thom Tillis in Todd Young. Kot navaja Reuters, je Bela hiša republikance danes popoldne povabila na pogovore z Bidnom.

Bela hiša vse moči usmerja v obvladovanje pandemije in njenih posledic. Foto: Reuters
Bela hiša vse moči usmerja v obvladovanje pandemije in njenih posledic. Foto: Reuters

V svežnju bi rad Biden namenil 160 milijard za cepiva in testiranje, 170 milijard za šole in univerze ter po 1400 dolarjev neposredne pomoči državljanom. A republikanci bi to pomoč omejili na tiste, ki ne zaslužijo več kot 50.000 dolarjev na leto oziroma 100.000 dolarjev za zakonski par, Bidnov predlog pa je pomagati družinam z dohodkom do 300.000 dolarjev letno. V nedeljo zvečer je Bela hiša nakazala, da bi se bila pripravljena pogajati in morda omejiti neposredna plačila na družine, ki zaslužijo do 150.000 dolarjev na leto. O podaljšanju podpore brezposelnim in pomoči šolam pa se Biden ne bo pogajal.

Demokrati imajo večino, a Biden želi sodelovati z republikanci

Biden sicer želi nadstrankarsko podporo, a kaže, da ZDA vstopajo v obdobje brezkompromisnega enostrankarskega sprejemanja zakonov. Prav verjetno je, da bomo tokrat prvič priče glasovanju nove demokratske večine 50 senatorskih in glas večine, ki ga prispeva Kamala Harris, je še poročal dopisnik.

Predlog lahko tako demokrati potrdijo sami, vendar Biden ves čas govori o sodelovanju in poenotenju države. Na to ga je v pismu spomnila tudi deseterica republikancev. "V duhu strankarskega sodelovanja smo razvili okvir pomoči zaradi novega koronavirusa, ki temelji na doslej sprejetih programih pomoči, ki so dobili podporo obeh strank. Naš predlog vsebuje vaše številne prioritete in z vašo podporo bi bil lahko hitro potrjen v kongresu s podporo obeh strank," so zapisali senatorki in senatorji.

ZDA: kakšna bo usoda tretjega svežnja pomoči?