Donald Trump mlajši. Foto: Reuters
Donald Trump mlajši. Foto: Reuters

Država New York skuša dokazati prirejanje finančnih poročil družbe Trump Organization z namenom dobiti ugodnejša bančna posojila in plačati manj davkov. A po besedah Donalda Trumpa ml. so nepremičnine družine Trump najboljši dokaz poslovne izjemnosti Donalda Trumpa.

Čeprav so pričanja prejšnji teden pokazala, da so Trumpovi otroci o finančnem položaju premoženja vendarle vedeli več, kot so pripravljeni priznati, je Donald Trump ml. v ponedeljek vztrajal tako pri trditvah, da je s poslovanjem družinskega podjetja vse v redu, kot pri retoriki svojega očeta o politični gonji.

"Vsaka priča pravosodne ministrice in generalne tožilke je potrdila, da brat in jaz nisva bila vpletena v pripravo finančnih poročil. Celo glavni krivoprisežnik Michael Cohen, ki je najbrž krivo pričal večkrat kot katero koli živo bitje, je morda v edinem primeru, ko je govoril resnico, izjavil, da z bratom nimava nič opraviti s tem. Ampak to ni pomembno, kajti vse to je lov na čarovnice. In za to je šlo od samega začetka," je dejal.

Civilni proces ne poteka pred poroto, saj je sodnik že pred začetkom ugotovil krivdo pri napihovanju vrednosti premoženja, ko je šlo za bančna posojila, in zmanjševanju vrednosti, ko je šlo za davke.

A proces sam je pokazal, da v primeru dokazane krivde in obsodbe družina Trump ne bo le ob 250 milijonov dolarjev, ampak je lahko kazen še veliko hujša. Prizadevanja Donalda Trumpa, da se izogne obsodbi, so zato toliko večja, obtoževanje sodnega sistema, da gre za orodje v rokah politike, toliko glasnejše, zmaga na volitvah čez leto dni pa toliko bolj zaželena.

Bidnova administracija je Donalda Trumpa zaradi predvolilnega govora v soboto v New Hampshiru obtožila vse večjega istovetenja z nacizmom in nacistično retoriko, zlasti zaradi uporabe izraza "zajedavci".

"Prisegamo, da bomo izkoreninili komuniste, marksiste, fašiste in skrajne levičarske prevarante, ki v mejah naše države živijo kot zajedavci. Ki lažejo, kradejo, goljufajo na volitvah in so pripravljeni storiti kar koli, pa naj bo zakonito ali ne, da bi uničili Ameriko in ameriške sanje," je dejal Trump.

Ne le z retoriko, Donald Trump nezadovoljne in do oblasti nezaupljive Američane, za katere je tudi nasilje v politiki vse bolj sprejemljiv, nagovarja tudi s popolnoma konkretnimi napovedmi obračuna s političnimi nasprotniki po zmago in radikalno reformo zvezne vlade.

Donald Trump mlajši spet pričal