Donald Trump se v vlogi predsednika ZDA še ni udeležil večerje z dopisniki. Foto: Reuters
Donald Trump se v vlogi predsednika ZDA še ni udeležil večerje z dopisniki. Foto: Reuters

Ukaz o bojkotu je pospremil z vrsto tvitov, v katerih je med drugim zatrdil, da je zaradi trdnosti ameriške ekonomije imun pred postopkom odstavitve, od New York Timesa pa je zahteval opravičilo zaradi poročanja o stikih članov njegove kampanje z Rusi leta 2016.

Večerje dopisnikov iz Bele hiše so bile tradicionalno lahkotne zadeve, kjer so se družili novinarji, politiki in slavni ter zbijali šale na račun drug drugega. Redno so jim prisostvovali tudi predsedniki ZDA, ki so morali požirati šale na svoj račun, vendar so potem vračali z enako mero. Trumpa ni bilo na nobeni od dveh večerij v njegovem mandatu. Bil pa je na večerji leta 2011, ko sta se na njegov račun šalila predsednik Barack Obama in komik Seth Meyers.

Na lanski večerji je komičarka Michelle Wolf ostro obdelala predsednika in člane njegove vlade. Združenje dopisnikov Bele hiše je za vodenje letošnje večerje, ki bo 27. aprila, namesto komika povabilo zgodovinarja in biografa ameriških predsednikov Rona Chernoffa. Trump je kljub temu ukazal bojkot in na isti večer napovedal veliko zborovanje s svojimi privrženci v Wisconsinu, kjer pričakuje veliko udeležbo.

Kushner bo mirovni načrt predstavil junija

Medtem je Trumpov svetovalec Jared Kushner, ki ga je predsednik zadolžil za pripravo mirovnega načrta za Bližnji vzhod, na forumu revije Time napovedal, da bo njegov načrt za mir med Izraelom in Palestino objavljen junija. Dejal je, da je bila objava predvidena že konec lanskega leta, vendar je izraelski premier Benjamin Netanjahu potem razpisal volitve in potrebuje še nekaj časa za sestavo nove koalicije. Nato bo sledil muslimanski postni mesec ramazan, ki se bo končal junija in po njem naj bi napočil čas za objavo načrta.

Kushner je napovedal kompromise za obe strani, čeprav analitiki močno dvomijo, da bo načrt sprejemljiv za Palestince. Trump je med drugim priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela, tja preselil veleposlaništvo ZDA, zaprl palestinsko predstavništvo v Washingtonu in odvzel sredstva agenciji Združenih narodov, ki pomaga palestinskim beguncem. Kushner ni napovedal priznanja palestinske državnosti v okviru svojega načrta, ampak le to, da bodo v njem investicije za gospodarski razvoj Palestincev.