Fotografija Earthrise je ena najbolj znanih podob Zemlje iz vesolja. Foto: AP
Fotografija Earthrise je ena najbolj znanih podob Zemlje iz vesolja. Foto: AP

90-letni Anders je sam pilotiral starodobno letalo, ki je padlo v morje ob obali otoka Jones severno od Seattla v zahodni ameriški zvezni državi Washington. Andersov sin Greg je potrdil, da so truplo njegovega očeta našli v petek popoldne. "Družina je uničena. Bil je odličen pilot. Pogrešali ga bomo," je družina zapisala v izjavi.

Anders je pilotiral lunarni modul na misiji Apollo 8, kar je bila prva misija s človeško posadko, ki je zapustila Zemljino orbito in se odpravila proti Luni.

Med vesoljsko odpravo je posnel ikonično fotografijo Earthrise, ki jo po poročanju BBC-ja označujejo za eno najbolj nepozabnih in navdihujočih podob Zemlje iz vesolja. Anders je fotografijo kasneje opisal kot svoj najpomembnejši prispevek k vesoljskemu programu.

Fotografija je bila posneta na božični večer leta 1968 in prikazuje Zemljo, kako se dviga nad obzorjem s puste površine Lune.

Kot piše BBC, je fotografija na splošno zaslužna za spodbuditev globalnega okoljskega gibanja in je vodila k ustanovitvi dneva Zemlje, s katerim se vsako leto spodbuja ozaveščenost o skrbi za planet.

"Prepotovali smo vso to pot, da bi raziskali Luno, in najpomembnejša stvar, ki smo jo odkrili, je bila Zemlja," je dejal kasneje.

Misija Apollo 8 je bila prvotno načrtovana za leto 1969, a so jo izvedli predčasno zaradi bojazni, da bodo Rusi pospešili svoje lastne načrte za potovanje okoli Lune do konca leta 1968. Zaradi tega je imela ameriška posadka astronavtov le nekaj mesecev časa za usposabljanje za zelo tvegano misijo.

Vesoljsko plovilo je v vesolje ponesla raketa Saturn V, ki še nikoli prej ni bila uporabljena za izstrelitev plovila s posadko in je bila preizkušena le dvakrat. Plovilo se je tudi spopadlo z zahtevno nalogo varnega vstopa v Lunino orbito in iz nje, pri čemer bi neuspeh pomenil strmoglavljenje ali za vedno obtičati v orbiti.