Strelska incidenta sta sprožila zgražanje ameriške javnosti. Foto: Reuters
Strelska incidenta sta sprožila zgražanje ameriške javnosti. Foto: Reuters

84-letni Andrew Lester je prejšnji četrtek ustrelil 16-letnega temnopoltega Ralpha Yarla enkrat v glavo in enkrat v roko. Deček je kljub ranam preživel in po poročanju BBC-ja v nedeljo zapustil bolnišnico ter je zdaj v domači oskrbi.

Družina dečka je povedala, da je Ralph prišel iskat svoja mlajša brata dvojčka k prijatelju okoli desete ure zvečer in pozvonil na vrata Lesterja, saj je zamešal ulico. Ko je Lester odprl vrata, mu je dejal, naj ne prihaja več sem, in ga nato ustrelil z revolverjem.

Po besedah tožilca je imel Lester, ki je belec, rasni nagib pri svojem dejanju, čeprav ni bil obtožen zločina iz sovraštva in v obtožnici ne piše, da je deloval iz rasističnih vzgibov.

Policija je po prijetju Lesterja zaslišala, a ga nato izpustila, kar je sprožilo proteste v okrožju Clay, kjer je prišlo do streljanja.

Glede na poročanje tamkajšnjih medijev naj bi bil Lester prepričan, da skuša nekdo vlomiti v njegovo hišo, zato je dvakrat streljal skozi vrata.

Streljanje zaradi napačnega dovoza

V soboto se je zgodil še en podoben incident, ko je bila v mestu Hebron v zvezni državi New Yorku ustreljena ženska, ko je avtomobil, v katerem se je vozila, pomotoma zapeljal na napačen dovoz.

20-letna Kaylin Gillis je bila v avtomobilu še s tremi drugimi ljudmi, ko so zapeljali na dovoz hiše Kevina Monahana. Ko je voznik zapuščal dovoz, je 65-letni Monahan ustrelil proti avtomobilu in ubil Gillis.

"To je zelo žalosten primer mladih odraslih, ki so iskali prijateljevo hišo in končali v hiši tega moškega, ki se je odločil, da bo prišel ven s strelnim orožjem in ga sprožil," je na tiskovni konferenci povedal lokalni šerif Jeffrey Murphy.

Po besedah šerifa gre za podeželsko območje, kjer so ponoči dovozi slabo osvetljeni. Kot je še pojasnil, nihče od potnikov ni zapustil avtomobila ali skušal vstopiti v hišo Monahana.