Brazilski podpredsednik Hamilton Mourao meni, da v državi ni rasizma, predsednik Jair Bolsonaro pa opozarja, da je kriva zgolj korupcija. Foto: Reuters
Brazilski podpredsednik Hamilton Mourao meni, da v državi ni rasizma, predsednik Jair Bolsonaro pa opozarja, da je kriva zgolj korupcija. Foto: Reuters

Protestniki so nosili napise, kot sta "Življenja temnopoltih štejejo" in "Rasizem je virus", poročajo tuje tiskovne agencije.

V Porto Alegru so na mestu, kjer je v četrtek zvečer umrl Joao Silveira Freitas, izbruhnili nasilni izgredi in pretepi med protestniki ter policisti.

Varnostnika ubila temnopoltega domačina

40-letnega Freitasa sta pred tamkajšnjo trgovino do smrti pretepla dva belopolta varnostnika, eden od njiju naj bi bil pripadnik vojaške policije, ki pa ni bil v službi. Pred tem naj bi se Freitas z enim izmed trgovcev sprl.

Na videoposnetku, ki ga je ustvaril eden izmed zaposlenih v trgovini in je zakrožil po svetovnem spletu, je razvidno, da je eden od varnostnikov držal Freitasa, medtem ko ga je drugi pretepal po glavi. Na nekem drugem posnetku je videti, kako eden izmed varnostnikov kleči na Freitasovem hrbtu, medtem ko ta vpije, da ne more dihati. Pozneje je Freitas izgubil zavest in zaradi poškodb umrl na kraju napada.

Trgovino zaprli

Lastnica trgovine, francoska veriga Carrefour, je po dogodku izrazila obžalovanje in sporočila, da prekinja sodelovanje s podjetjem, ki zaposluje varnostnika, poleg tega pa so suspendirali tudi upravnika trgovine, ki so jo začasno zaprli. Kljub temu so protestniki v petek množično pozivali k bojkotu omenjene trgovske verige.

Diskriminacija v Braziliji še vedno živa

Napad se je zgodil le dan pred praznikom, ki je namenjen ozaveščanju glede pravic temnopoltih, s katerim se v Braziliji spominjajo vsega, kar so temnopolti prispevali h kulturi in identiteti te največje latinskoameriške države.

Trgovina, pred katero se je zgodil incident. Foto: Reuters
Trgovina, pred katero se je zgodil incident. Foto: Reuters

V Braziliji je sicer diskriminacija temnopoltih prebivalcev še vedno močno prisotna, navajata nemška in francoska tiskovna agencija, DPA in AFP.

Po mnenju brazilskega podpredsednika rasizma v državi ni

Brazilski podpredsednik Hamilton Mourao je izrazil sožalje ob smrti Freitasa, hkrati pa je zanikal, da bi bil v državi prisoten rasizem. "Zame rasizem v Braziliji ne obstaja. To je nekaj, kar želijo nekateri uvoziti v Brazilijo. Tega tukaj nimamo," je izjavil.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da težave v državi presegajo rasne in izvirajo iz "moralne, družbene ter politične korupcije".