Uničenje v Rolling Forku. Foto: Reuters
Uničenje v Rolling Forku. Foto: Reuters

Siloviti tornadi so v soboto predvsem v Misisipiju povzročili obsežno uničenje. Na približno 160 kilometrov dolgi poti so v več mestih v obeh državah odkrivali strehe, uničevali avtomobile in hiše.

V Alabami je umrl moški, ki je ostal ujet pod prevrnjeno prikolico. Vse preostale žrtve in številne poškodovane pa je silovito neurje zahtevalo v Misisipiju, 13 ljudi je umrlo v kraju Rolling Fork z nekaj manj kot 2000 prebivalci.

Tam je tornado uničil celotno ulico hiš in drugih poslopij, za sabo pa pustil opustošenje, prevrnjene avtomobile, iztrgane ograje in izruvana drevesa. Ameriški in tuji mediji navajajo izjave prebivalcev, ki poročajo o popolnem uničenju.

Žrtve je tornado zahteval tudi v nekaj sosednjih okrajih, kjer se nadaljujejo operacije iskanja in reševanja.

Oblasti v Misisipiju so na prizadetem območju razglasile izredne razmere, predsednik ZDA Joe Biden, ki so ga podobe iz te države po lastnih besedah pretresle, pa je odredil zvezno pomoč, ki naj bi pripomogla lokalnim prizadevanjem za odpravo škode.

Sredstva bodo namenjena financiranju začasnih bivališč, popravilu domov in posojilom za nezavarovane izgube domov, je v izjavi sporočila Bela hiša.

V Misisipiju brez oskrbe z elektriko ostaja 4800 odjemalcev, v sosednji Alabami pa skoraj 11.000. Na območju se napoveduje nov val slabega vremena, pri čemer vremenoslovci ne izključujejo niti novih tornadov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Vremenski kaos v ZDA