Eksploziv je prejelo več novinarskih hiš. Foto: Reuters
Eksploziv je prejelo več novinarskih hiš. Foto: Reuters

Pisemske ovojnice, ki so bile poslane novinarjem, so imele podobne značilnosti in enako vsebino, zato jih bodo preiskali skupaj, so sporočili z državnega tožilstva, ne da bi navedli imena prizadetih medijskih organizacij.

Policija je sporočila, da je eno od elektronskih naprav z eksplozivom razneslo, ko je novinar Lenin Artieda s televizije Ecuavisa v kraju Guayaquil priklopil USB-ključek v svoj računalnik, pri tem pa utrpel lažje poškodbe. "Gre za vojaški tip eksploziva, a za zelo majhne kapsule," je povedal vodja nacionalnega forenzičnega urada Xavier Chango.

V ponedeljek je policija izvedla nadzorovano eksplozijo naprave, ki jo je prejel novinarski oddelek televizije TC iz Guayaquila. Pisma z eksplozivom sta prejeli tudi televizijska in radijska postaja v prestolnici Quito.

Ekvadorska vlada je v odzivu na ustrahovanje novinarjev sporočila, da bo branila svobodo izražanja v državi. "Vsak poskus ustrahovanja novinarstva in svobode izražanja je gnusno dejanje, ki ga je treba kaznovati z vso strogostjo pravice," je zapisano v vladni izjavi.

Predsednik Guillermo Lasso je krivdo za naraščajoče nasilje v državi pripisal tekmovanju med združbami preprodajalcev mamil za ozemlje in nadzor. Ekvador se namreč uporablja kot tranzitna točka za kokain na poti v ZDA in Evropo.