Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Policija ni še nikogar aretirala, prav tako ni znan nagib za umora, poroča BBC. Njuni trupli so odkrili zgodaj zjutraj v nedeljo.

Streli, ki so ju ubili, so bili izstreljeni znotraj avtomobila, ki sta ga najela, je sporočila policija.

García, medicinska sestra, je bila izvoljena za županjo San Vicenteja lani v starosti 26 let kot kandidatka stranke Državljanska revolucija.

Mesto je v provinci Manabí. To obalno regijo je posebej močno prizadelo nasilje, povezano z mamilarskimi tolpami, ki tihotapijo kokain v ZDA in Evropo.

García ni prva ubita političarka oziroma politik v Manabíju. Julija je strelec ubil župana pristaniškega mesta Manta Agustína Intriaga, ki je bil pred tem ponovno izvoljen.

Februarja 2023 pa je bil umorjen županski kandidat Omar Menéndez, in sicer le nekaj ur pred odprtjem volišč v mestu Puerto López.

Nasilje ni omejeno na Manabí. Avgusta je bil ubit predsedniški kandidat Fernando Villavicencio v glavnem mestu Quito.

Tožilci, ki so preiskovali Villavicencijev umor, so dejali, da so načrt za atentat znotraj zapora pripravili člani tolpe Los Lobos.

Zaradi porasta nasilja tolp je predsednik Daniel Noboa januarja razglasil dvomesečne izredne razmere, da bi olajšal boj proti oboroženim skupinam. 7. marca so izredne razmere podaljšali še za mesec dni.

Vlada je sporočila, da so varnostne sile od razglasitve izrednih razmer izvedle več kot 150.000 operacij in pridržale več kot 10.000 ljudi.

Kritiki vlade medtem opozarjajo, da umor Garcíe kaže, da je treba storiti več za zagotavljanje varnosti izvoljenih funkcionarjev.

Luisa González, ki jo je na predsedniških volitvah premagal Noboa, je na družbenem omrežju X zapisala, da "v Ekvadorju ni nihče varen".