Guverner Marylanda Wes Moore. Foto: EPA
Guverner Marylanda Wes Moore. Foto: EPA

V Marylandu so marihuano legalizirali s 1. januarjem 2023, potem ko je za to na referendumu leta 2022 glasovalo 67 odstotkov volivk in volivcev te zvezne države. Poleg Marylanda je marihuana zdaj popolnoma legalizirana še v 23 zveznih državah ZDA in glavnem mestu Washington.

Na zvezni ravni je posedovanje in uživanje marihuane še vedno kaznivo dejanje, vendar pa sedanje pravosodno ministrstvo predsednika Joeja Bidna tega aktivno ne preganja.

Guvernerjev ukrep je največja enkratna pomilostitev v zgodovini ZDA in po besedah Moora odpravlja krivice obsojencem ter škodo, ki jo je povzročila tako imenovana vojna proti mamilom.

Pomilostitev predstavlja zmago za državljane Marylanda, ki bodo zdaj lažje prihajali do zaposlitve, izobraževanja in drugih priložnosti, ki so jim bile zaradi kazenske obsodbe zanikane.

"Legalizacija ni izbrisala škode, ki je bila storjena več tisoč prebivalcem Marylanda. Ne izbriše tega, da so temnopolte trikrat pogosteje aretirali zaradi marihuane kot pa belce," je dejal Moore in dodal, da bo to opravil njegov ukrep.

Pravosodni minister Marylanda Anthony Brown je prav tako dejal, da se s tem ukrepom popravljajo številne krivice. "Gre za rasno pravičnost in zmago za temnopolte ter druge pripadnike manjšin, ki so jih v preteklosti neproporcionalno bolj zapirali za dejanja, ki so danes zakonita," je izjavil.