Belo krsto umorjene deklice Camile so nesli čez središče mesta. Foto: AP
Belo krsto umorjene deklice Camile so nesli čez središče mesta. Foto: AP

Na posnetkih, ki krožijo po družbenih omrežjih, je videti, da je policija le nemočno opazovala, kako je besna množica domačinko iz mesta Taxco, za katero so prepričani, da je morilka, sredi belega dne pretepla do smrti, je poročal spletni BBC.

Dva moška, ki sta bila hkrati osumljena vpletenosti v umor deklice, sta bila prav tako napadena, a sta obračun preživela.

Camila je izginila v sredo, potem ko je odšla v hišo sosedov, da bi se tam kopala v bazenu. Njena mati je nekaj ur pozneje odšla na policijo, saj je prejela telefonska sporočila, v katerih so zahtevali odkupnino za hčerko. Policiji je izročila posnetke varnostnih kamer enega od sosedov, na katerih je videti hišo, kjer je bila deklica, vendar je policija ignorirala prošnje, naj ukrepajo, je povedala mati.

Camilino truplo so nato v četrtek našli na lokalni cesti, oblasti pa so pozneje potrdile, da preiskujejo žensko in dva moška zaradi umora.

Taxco leži 170 kilometrov južno od prestolnice Ciudad de Mexico. Foto: Reuters
Taxco leži 170 kilometrov južno od prestolnice Ciudad de Mexico. Foto: Reuters

Ulični protesti postanejo nasilni

Kmalu za tem so se začeli ulični protesti, ki so postali nasilni, pridružili pa so se jim tudi sorodniki deklice Camile. Prebivalci Taxca so protestirali proti policiji in zahtevali pravico v primeru, ki je v Mehiki povzročil ogorčenje. Država ima eno najvišjih stopenj nasilja nad ženskami na svetu.

Prebivalci Taxca so prevračali avtomobile, blokirali cesto in obkolili tri ljudi, osumljene umora deklice. Posnetki linča na družbenih omrežjih so pokazali, da je policija le opazovala linč, ki se je odvijal pri belem dnevu.

Tožilec obravnava smrt ženske v rokah množice kot kvalificiran umor. Izjava na spletni strani državnega tožilca Guerrera pa medtem potrjuje, da je policija prijela enega moškega v povezavi s Camilino smrtjo.

Maščevanja zaradi kaznivih dejanj zoper otroke

Linči nad ljudmi, osumljenimi kaznivih dejanj zoper otroke, v Mehiki sicer niso neobičajni. Junija 2022 je politika do smrti pretepla množica okoli 200 ljudi, potem ko so se po spletu razširile obtožbe, da je vpleten v ugrabitev otroka.

Novembra 2018 pa je bil lastnik trgovine v osrednji mehiški zvezni državi Puebla zažgan, potem ko so podobne govorice krožile po WhatsAppu.