Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Od leta 1973 zakonik Misurija prepoveduje ločitev v času, ko je soproga noseča, da bi se lahko o skrbništvu in preživnini odločali, preden se par uradno razide, poroča postaja Fox 4.

Zdaj je Ashley Aune, članica predstavniškega doma Misurija, predlagala zakon, ki bi prepoved razveljavil.

"Tak zakon v letu 2024 preprosto nima smisla," je povedala Aune in pri tem navedla nedavno pričanje ženske, ki se ni mogla ločiti od svojega nasilnega soproga. “Ne le, da je bila fizično in psihično zlorabljena, ampak jo je soprog tudi izsiljeval. Ko je odkrila, da je noseča, in je vprašala odvetnika, ali se lahko loči, ji je ta dejal, da v bistvu ne. Slišati nekaj takega, je tako demoralizajoče. Dobila je občutek, da dejansko nima nobenih možnosti."

Predlagani zakon Ashley Aune je podprla neprofitna organizacija Missouri Coalition Against Domestic and Sexual Violence (Misurijska koalicija proti nasilju v družini in spolnemu nasilju), češ da bi lahko zakon "dobesedno rešil življenja".

Kot je povedal tiskovni predstavnik organizacije Matthew Huffman, se nasilni partnerji pogosto poslužijo izsiljevanja glede reprodukcije, da bi ohranili nadzor nad svojimi partnerkami in jih ohranjali noseče, da bi se tako ognili ločitvi.

Zgodba televizije Fox 4 je po objavi naglo zaokrožila po družbenih omrežjih, saj mnogi niti niso vedeli, da Misuri prepoveduje nosečnicam ločitev. Izjeme niso dopuščene niti v primeru družinskega nasilja.

Podobne zakone imajo tudi Arkansas, Kalifornija in Teksas, medtem ko je v ostalih zveznih državah ločitev v času nosečnosti sicer teoretično možna, v praksi pa jo je težko izvesti.