Fotografije ameriške obalne straže. Foto: Reuters
Fotografije ameriške obalne straže. Foto: Reuters

Reševalci so v četrtek ob 18. uri po krajevnem času (opolnoči po srednjeevropskem) našli 31 preživelih, od tega enajst žensk in 20 moških. Večina preživelih je bila s Haitija ali Dominikanske republike, otoških držav v Karibskem morju. Osem Haitijcev so odpeljali v bolnišnico. Iskanje morebitnih drugih preživelih se nadaljuje.

Našli so tudi enajst trupel, je sporočil tiskovni predstavnik obalne straže Ricardo Castrodad.

Po besedah tiskovnega predstavnika ameriške carinske in mejne zaščite se je brodolom zgodil približno 20 kilometrov severno od otoka Desecheo, nenaseljenega ozemlja ZDA med Portorikom in Dominikansko republiko.

Po poročanju ameriškega časopisa Miami Herald je prehod Mona med Portorikom in otokom Hispaniola, kjer se je zgodila nesreča, običajna pot za migrante, ki skušajo na pogosto prenatrpanih čolnih s Haitija in Dominikanske republike doseči Portoriko. Pretekli teden sta ameriška obalna straža in dominikanska mornarica v prehodu Mona rešili 68 ljudi.

Gre za nevarno pot, ki jo otežujejo neustrezni varnostni ukrepi, nevarni čolni in razmere na morju, poročanje povzema nemška tiskovna agencija DPA, ki ob tem še navaja, da preživeli v nesreči niso nosili rešilnih jopičev.

"Ta potovanja so nevarna. Niso varna. Čolni so preobremenjeni in nimajo varovalne opreme. Dejansko ni treba veliko, da se vsak od teh čolnov potopi," je dejal Castrodad.

Portoriko je ozemlje ZDA v vzhodnih Karibih s svojo samoupravo, ki ga sestavljajo glavni otok in peščica manjših otokov.

Od oktobra lani do marca letos je bilo v vodah blizu Portorika in ameriških Deviških otokov prijetih 571 Haitijcev in 252 prebivalcev Dominikanske republike, kažejo podatki ameriških oblasti.