Foto: Reuters
Foto: Reuters

"To je je zelo nevarna nevihta, ki lahko ogrozi tudi življenja," je dodala Hochul.

V mestu je čez noč padlo več kot 15 centimetrov dežja, padavine pa se nadaljujejo. Hudo je prizadet sistem podzemne železnice, saj je voda poplavila postaje, podjetje za javni prevoz MTA pa poroča, da ne delujejo ali le deloma delujejo tri četrtine vseh prog.

Izredne razmere je razglasil tudi župan New Yorka Eric Adams, potem ko je voda zalivala kleti in poplavljala ceste. Najhuje je v Brooklynu in Queensu, vendar je prizadet tudi Manhattan. Poplave so tudi naprej po otoku Long Island in severno po dolini reke Hudson.

Letališče LaGuardia je moralo zaradi poplave zapreti enega od svojih terminalov, odpovedani so številni poleti. Odpovedane so tudi športne prireditve na prostem, prekinjena pa je še železniška povezava mesta s severom države New York.

Oblasti pozivajo prebivalce, naj ostanejo doma in se ne podajajo na pot, saj so reševalci že zdaj preobremenjeni z reševanjem ljudi, ujetih v poplavljenih avtomobilih po cestah. Na fotografijah je videti ljudi, ki do kolen v vodi bredejo po poplavljenih ulicah.

Prizadeti sta tudi sosednji zvezni državi New Jersey in Connecticut, poročil o žrtvah pa ni.

V New Yorku je septembra padlo največ dežja po letu 1882.