V šolo hodijo predvsem otroci staroselskih skupnosti. Foto: Reuters
V šolo hodijo predvsem otroci staroselskih skupnosti. Foto: Reuters

Prvotna preiskava kaže, da je bil požar morda podtaknjen, je sporočila policija, ki pa še ni imenovala nobenega osumljenca. Lokalni časopis Stabroek News je poročal, da je zagorelo v spalnici za dekleta.

Gasilci so po poročanju Al Džazire sporočili, da je 14 učencev umrlo na prizorišču, še pet pa v bolnišnici. Dva otroka ostajata v kritičnem stanju, štirje so huje poškodovani. Šest so jih prepeljali v bolnišnico v glavnem mestu Georgetown, pet pa jih zdravijo v bolnišnici v Mahdii.

"To je ogromna katastrofa. Grozno je, boleče," je dejal predsednik Gvajane Irfaan Ali. Dejal je, da so zdravstvene ekipe razporejene na letališču, ob tem pa sta dve večji bolnišnici v Georgetownu pripravljeni oskrbeti vse otroke, ki bi to potrebovali, poroča BBC.

Šolo, kjer je izbruhnil požar, obiskujejo predvsem otroci iz bližnjih staroselskih skupnosti. Tudi večina žrtev je staroselcev. V šolo sicer hodijo otroci med 12. in 18. letom starosti.

Gvajanski novinar Denis Chabrol je dejal, da je zaradi slabega vremena težko poškodovane otroke z letali odpeljati na zdravljenje. Po njegovih besedah bi lahko bilo težko tudi obvestiti družine umrlih ali poškodovanih otrok, saj gre za pripadnike skupnosti, ki so včasih težko dostopne.