Kevin McCarthy. Foto: Reuters
Kevin McCarthy. Foto: Reuters

Predlog je prejel 314 glasov za in 117 glasov proti. Kot kaže, so se ZDA izognile nesposobnosti plačevanja svojih obveznosti, s tem pa globokemu gospodarsko-socialnemu pretresu, ki bi imel občutne posledice po svetu, je za Radio Slovenija poročal Andrej Stopar.

Zvišanje meje dolga države, ki je trenutno pri skoraj 31.500 milijardah dolarjev, zagotavlja, da si lahko ministrstvo za finance izposodi denar za plačilo že nastalih ameriških dolgov.

"Predstavniški dom je naredil odločilen korak naprej, da bi preprečil prvo neplačilo v zgodovini in zaščitil težko zasluženo in zgodovinsko gospodarsko okrevanje naše države. Nobena stran ni dobila vsega, kar je želela. To je odgovornost vladanja. Zahvaljujem se predsedniku McCarthyju in njegovi ekipi za pogajanja v dobri veri," je po glasovanju v kongresu sporočil Biden.

Sporazum je po njegovem mnenju dobra novica za Američane in ameriško gospodarstvo. "Ščiti ključne naloge in dosežke iz zadnjih dveh let. Poleg tega izpolnjuje mojo zavezo, da bom zaščitil zdravstveno varstvo in pokojnine. Jasno sem povedal, da je edina pot naprej dvostrankarski kompromis," je sporočil Biden. Senat pa je pozval, naj predlog čim prej sprejme, da ga bo lahko podpisal.

Večina v predstavniškem domu je preglasila skrajno desno krilo republikanske stranke, ki je dogovoru glasno nasprotovalo, kot levo krilo demokratov, razočarano nad omejitvami, v katere je privolil Biden.

"Nedvoumno sem napovedal podporo zakonu, brez zadržkov in omahovanja. Ne, ker bi bil zakon popoln, ampak v razdeljeni vladi ne moremo dovoliti, da je popolnost sovražnica dobrega. Predsednik Biden je v težkih okoliščinah odlično opravil svoje delo in zaščitil nekatere ključne prednostne naloge in vrednote v korist Američanov," je dejal vodja demokratske opozicije v predstavniškem domu Hakeem Jeffries.

Meja zadolževanja dvignjena do januarja 2025

Zakon na 99 straneh dviguje mejo zadolževanja do januarja 2025, torej do novega predsedniškega mandata, spreminja nekatere politike, uvaja nove zahteve po delu za starejše Američane, ki prejemajo podporo v obliki bonov za hrano, obenem pa daje zeleno luč apalaškemu plinovodu, ki mu demokrati nasprotujejo, in povečuje izdatke za vojsko in veterane.

"Gre za majhen korak v pravo smer. Sestavil bom komisijo, sestavljeno iz članov iz obeh strank, ki bo pregledala celoten proračun. Javni dolg je prevelik in težave ne moremo rešiti, če obravnavamo zgolj njegovih 11 odstotkov. Bo pa komisija resno preučila, kako lahko to vprašanje rešimo za zmeraj," je dejal predsednik predstavniškega doma McCarthy.

Biden zakona ni podrobneje predstavljal javnosti. Demokrati se namreč na splošno ograjujejo od njega in ga imenujejo "McCarthyjev zakon". Tudi glasovali so tako, da je dve tretjini glasov prispevala republikanska stranka, nato pa so ga s svojimi glasovi zmerni demokrati pomagali sprejeti in tako preprečili plačilno nesposobnost države.

Nestrankarski kongresni proračunski urad (CBO) je sporočil, da bo dogovor zmanjšal primanjkljaj v desetih letih za skupaj 1500 milijard dolarjev. Vendar pa je urad dodal, da bo določilo za uvedbo delovnih zahtev za starejše Američane, ki prejemajo bone za hrano, povečalo porabo za 2,1 milijarde dolarjev, in sicer zato, ker končni dogovor izvzema veterane in brezdomce, s čimer se bo število prejemnikov bonov za hrano mesečno povečalo za 78.000 ljudi.