Praznovanje v Kansas Cityju se je spremenilo v tragedijo. Foto: Reuters
Praznovanje v Kansas Cityju se je spremenilo v tragedijo. Foto: Reuters

Streljanje se je zgodilo ob robu glavnega zbirališča navijačev, zahodno od železniške postaje Union v Kansas Cityju, kjer se je ob koncu parade igralcev ekipe ameriškega nogometa Kansas Chiefs zbrala množica ljudi. Ko so odjeknili prvi streli, so bili igralci ekipe še vedno na odru.

Zaradi strelnih ran je umrla didžejka iz Kansas Cityja, med ranjenimi je tudi devet otrok, starih od šest do 15 let. Zdravijo se v bolnišnici, njihovo zdravstveno stanje je dobro. Najmanj sedem ljudi je zaradi hudih poškodb v smrtni nevarnosti.

Strelca so prijeli udeleženci parade

Policija je sporočila, da je do streljanja prišlo zaradi osebnega spora med več ljudmi in ne zaradi terorizma ali ekstremizma. "Jezna sem, kajti ljudje, ki so prišli na praznovanje, so pričakovali, da se bodo gibali v varnem okolju," je sporočila predstavnica policije Stacey Graves.

Aretirali so tri ljudi, dva mladoletnika in odraslega moškega. Strelca so obvladali udeleženci parade. Pritisnili so ga k tlom, mu vzeli pištolo in počakali na prihod policistov, ki so moškega aretirali. Dogodek je sicer varovalo več kot 800 policistov.

Prizorišče strelskega pohoda v mestu, ki ima pol milijona prebivalcev. Foto: Reuters
Prizorišče strelskega pohoda v mestu, ki ima pol milijona prebivalcev. Foto: Reuters

Novi pozivi k omejitvi dostopa do orožja

Župan Quinton Lucas je pohvalil policiste za hitro posredovanje. "To je neverjetna tragedija. Nisem si mislil, da se bo v Kansas Cityju kdaj zgodilo kaj takšnega. Sam sem bil na paradi s svojo ženo in materjo. Ne moremo verjeti, da smo morali mi pa tudi igralci in množica navijačev teči na varen kraj," je dejal.

Ob tem se je pridružil pobudam za omejitev dostopa do orožja v mestu, vendar pa imajo na državni ravni oblast republikanci, v ozadju pa je vrhovno sodišče ZDA, ki v sedanji sestavi po vrsti razveljavlja poskuse omejitve pravice do orožja na lokalnih ravneh.

Na slovesnosti je bil tudi republikanski guverner Misurija Mike Parson, ki je pozneje sporočil, da je nepoškodovan, za kar se je zahvalil svojim varnostnikom. Z incidentom so seznanili tudi predsednika države Joeja Bidna, ki je obljubil vso potrebno zvezno pomoč. "Današnji dogodek nas je vse pretresel, šokiral, nas prisilil k ukrepanju," je dejal Biden, ki že več let zaman poziva kongres, naj sprejme strožjo zakonodajo glede orožja. Tudi tokrat je pozval k orožarski reformi.

Kansas City je slavil tretjo zmago svoje ekipe ameriškega nogometa na Super Bowlu v zadnjih petih letih. Foto: Reuters
Kansas City je slavil tretjo zmago svoje ekipe ameriškega nogometa na Super Bowlu v zadnjih petih letih. Foto: Reuters

Zvezna država Misuri ima enega najbolj ohlapnih zakonov glede orožja v ZDA, kjer lahko do njega pride praktično vsak. V Kansas Cityju, kjer živi 500.000 prebivalcev, je bilo lani 182 umorov, večinoma s strelnim orožjem.

Več streljanj na zabavah po športnih zmagah

Ekipa Kansas Cityja je na mestnih ulicah proslavljala drugi zaporedni naziv zmagovalcev Super Bowla, potem ko so v nedeljo v finalu lige NFL premagali ekipo San Francisco 49ers s 25:22. Ekipa je na družbenih omrežjih izrazila obžalovanje zaradi streljanja. "Žalosti nas nesmiselno nasilje, ki se je zgodilo pred postajo Union Station. V srcu smo z žrtvami, njihovimi družinami in s celotnim Kansas Cityjem. Smo v tesnem stiku z županovim uradom in policijsko upravo," so zapisali. Dodali so, da so vsi igralci in člani ekipe na varnem.

Gre za zadnji primer strelskega napada na ameriških proslavah športnih dosežkov. Lani je bilo v streljanju v Denverju na proslavi zmage Denver Nuggets v finalu košarkarske lige NBA ranjenih več ljudi, streljali so tudi na paradi v Teksasu, kjer je ekipa Texas Rangers proslavljala zmago v ameriški ligi bejzbola.

Med parado v Kansas Cityju odjeknili streli