Pred sodiščem v Jasperju v Teksasu so Byrdovi sorodniki postavili to klop. Foto: AP

44-letni King se je na obsodbo na smrtno kazen večkrat pritožil, zadnjič v ponedeljek, a so mu jo vedno zavrnili. Usmrtili so ga v sredo, s tem pa je postal prvi belec v sodobni zgodovini ameriške zvezne države Teksas, ki je bil obsojen na smrt zaradi umora temnopoltega človeka.

Sebe je ves čas opisoval kot rasista, ki verjame v nadvlado belcev nad Afroameričani. Tožilci so ga označili za vodjo skupine moških, ki je leta 1998 napadla Byrda. Enega izmed njih, Lawrencea Russella Brewerja, so usmrtili že leta 2011. Tretji član skupine, Shawn Allen Berry, pa prestaja dosmrtno zaporno kazen smrti se je izognil, ker je dokazal, da s Kingom in Brewerjem ne deli rasističnih pogledov, piše BBC.

John William King je bil vodja trojice, ki je zagrešila enega najodvratnejših zločinov v zgodovini Teksasa. Foto: AP

Omenjena trojica se je v jutranjih urah 7. junija leta 1998 v Jasperju v Teksasu približala 49-letnemu Byrdu. Najprej so ga pretepli, nato pa mu okoli gležnjev nadeli verige in jih pritrdil na zadnji del tovornjaka ter ga vlekli nekaj kilometrov po ulici, da je umrl, truplo pa je bilo popolnoma iznakaženo. Njegovi udi so ležali nekaj kilometrov stran.

Grozljivi zločin je bil povod, da je kongres leta 2009 sprejel ostrejšo zakonodajo glede zločinov iz sovraštva, katerih motiv je zločin zaradi rase, rodu, vere, spolne usmerjenosti ali spola.