Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novi protesti proti policijskemu nasilju so se začeli, potem ko je bil v nedeljo 29-letni Jacob Blake večkrat ustreljen v hrbet, medtem ko je sedal v avto, temu pa so bili priča njegovi trije sinovi, ki so sedeli v avtu.

Blakov oče Jacob Blake starejši je za Chicago Sun Times dejal, da je sin prejel osem krogel ter da je paraliziran od pasu navzdol, pri čemer zdravniki še ne vedo, ali bo stanje trajno. "Kaj je upravičilo vse te strele? Kaj je upravičilo narediti to pred mojimi vnuki? Kaj sploh počnemo?" se ob tem sprašuje Blake starejši.

Iz videoposnetka, ki ga je posnel mimoidoči, je videti, da je Blake hodil proti vozniškemu sedežu v sivem SUV-vozilu, ko sta mu sledila dva policista, pri čemer sta imela v njegov hrbet uperjeni pištoli, in vpila, naj odloži nož. Medtem ko Blake, ki je, kot je videti, neoborožen, odpira vrata vozila, se sliši sedem strelov. Ni znano, ali sta policista v notranjosti vozila videla kaj, kar je izzvalo streljanje, prav tako ni znano, ali sta streljala oba ali eden izmed njiju. Policisti trdijo, da so posredovali v družinskem sporu. S pravosodnega oddelka v Wisconsinu so v ponedeljek sporočili, da že poteka preiskava dogodka, oba policista do konca preiskave ne bosta opravljala svojih službenih dolžnosti.

Kmalu po streljanju so se na prizorišču streljanja zbrale množice, nekateri protestniki so začeli zažigati predmete in na policiste metati molotovke in zidake. Oblasti so kmalu zatem zaprle javne zgradbe v okolici.

Do novega nasilja je prišlo v ponedeljek, ko so protestniki napadli Johna Antarmiana, župana Kenoshe, ki ima 100.000 prebivalcev, med njegovo novinarsko konferenco. Posredovala je policija, ki je s solzivcem razgnala protestnike, ki so kršili policijsko uro ter zažigali stavbe in avtomobile.

Policijska ura in vpoklic nacionalne garde

Guverner Tony Evers je na pomoč lokalni policiji vpoklical nacionalno gardo, ponoči je bila v veljavi tudi policijska ura. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, je bila na prošnjo lokalnih policistov izvedena "omejena mobilizacija" nacionalne garde za pomoč pri "zaščiti kritične infrastrukture", njeni pripadniki pa naj bi tudi zagotovili, da bodo lahko protestniki varno protestirali, je poročal BBC. Ob tem je Evers dejal, da je policija izkazala vzorec "čezmerne uporabe sile in takojšnje eskalacije, kadar gre za obravnavo temnopoltih prebivalcev Wisconsina". Kot je demokrat Evers dejal v nagovoru javnosti, je treba vztrajati pri prizadevanjih za prekinitev kroga sistemskega rasizma in predsodkov, ki uničuje temnopolte družine in skupnosti. V Ameriški uniji za državljanske svoboščine v Wisconsinu so vpoklic nacionalne garde obsodili.

Pete Deates, predsednik mestnega policijskega sindikata, je guvernerju očital, da sodi prehitro, njegove besede pa označil za "popolnoma neodgovorne".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Streljanje v Kenoshi se je zgodilo tri mesece po tem, ko je smrt Georgea Floyda v Minneapolisu 25. maja izzvala množične proteste proti policijski brutalnosti in rasizmu. Družino Blake bo pravno zastopal Benjamin Crump, ki zastopa tudi družino Floyd.

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je pozval, da morata policista, vpletena v nedeljsko streljanje, odgovarjati za svoja dejanja. "Država se je znova zbudila v žalovanju in jezi, ker je bil še en temnopolti Američan žrtev čezmerne uporabe sile," je zapisal v izjavi za javnost.