Nizke temperature so zelo nevarne. Pri minus 32 stopinjah Celzija naj bi koža zmrznila že po 15 minutah. Foto: Reuters
Nizke temperature so zelo nevarne. Pri minus 32 stopinjah Celzija naj bi koža zmrznila že po 15 minutah. Foto: Reuters

55-letni moški je zmrznil v svoji garaži v Milwaukeeju. Snežni plug je v Chicagu do smrti povozil 75-letnika, v Indiani je mlad par umrl v prometni nesreči na zasneženi ledeni cesti, v Michiganu sta dva človeka umrla v svojih soseskah, pri čemer naj bi bil eden od njiju zmeden in naj bi odtaval iz hiše brez ustreznih oblačil. V Illionisu je 82-letnik umrl zaradi podhladitve pred svojim domom. Študenta univerze Iowa so mrtvega našli za poslopjem kampusa pri temperaturi minus 40 stopinj.

V Chicagu, tretjem največjem ameriškem mestu, so odpovedali več kot 1.800 poletov. Železnica Amtrak je prekinila promet, mestni železniški promet pa ohranjajo pri življenju z zažiganjem tračnic oziroma kretnic. Po mestu krožijo avtobusi z medicinskimi sestrami in toplo hrano, ki s cest pobirajo brezdomce. Teh je v Chicagu okoli 80.000, poroča BBC.

V delih ZDA so razglasili izredne razmere. Foto: Reuters
V delih ZDA so razglasili izredne razmere. Foto: Reuters

V mestu so v sredo izmerili minus 30 stopinj Celzija, vendar je bil zaradi vetra občutek mraza v "vetrovnem mestu" kot pri minus 50. Bilo je hladneje kot na Aljaski in celo bolj mrzlo kot na nekaterih območjih Antarktike. Po reki, ki teče skozi središče Chicaga, plavajo veliki kosi ledu.

Promet je prekinjen tudi po cestah in železnicah. Po regiji so zaprte šole in javne ustanove. Obstali so tudi snežni plugi. V delih 10 zveznih držav so poštarji prenehali dostavljati pošto.

Detroit zmanjšal avtomobilsko proizvodnjo

V Detroitu je počila cev vodovodne napeljave, po celotnem srednjem zahodu pa se soočajo s pomanjkanjem naravnega plina za ogrevanje stavb. Zaradi tega ljudem priporočajo, naj ne preobremenjujejo sistema in termostate nastavijo na največ 18 stopinj Celzija. Avtomobilska industrija v Detroitu je zaradi mraza zmanjšala proizvodnjo, da prihrani energijo za ogrevanje.

"Čim manj govorite, ko ste zunaj"

V Iowi so ljudi opozorili, naj se "izognejo globokim vzdihom in naj čim manj govorijo", ko so zunaj.

Župani pozivajo someščane, naj poskrbijo za ostarele, nemočne in brezdomce, pa tudi živali. Nekateri kmetje na srednjem zahodu za piščance gradijo igluje.

V Fargu v Severni Dakoti so izmerili minus 35, hud mraz je tudi v Južni Dakoti, Nebraski, Kansasu, Minnesoti, Wisconsinu, Iowi, Illinoisu, Indiani in Michiganu. Mraz je zamrznil tudi večji del Niagarskih slapov.

Polarni mraz se je na kratko premaknil južno od severnega tečaja zaradi toplega zraka, ki je prišel iz Afrike in spremenil vreme na severu in dele mraza potisnil navzdol.

ZDA v primežu polarnega mraza