Pristanišče v Baltimoru v Marylandu prejšnji teden. Foto: EPA
Pristanišče v Baltimoru v Marylandu prejšnji teden. Foto: EPA

V ZDA, kjer se spopadajo z višjo stopnjo inflacije od pričakovanj ter rekordno ceno naftnih derivatov in plina, pred prihajajočimi prazniki že bijejo plat zvona.

Težave so videti skorajda neobvladljive, saj se pojavljajo hkrati in skorajda povsod. Začenja se že pri vstopnih točkah v ZDA, v pristaniščih, kjer tovorne ladje čakajo tedne, zasidrane na odprtem morju, preden uspejo do dokov.

"Težava je zagotavljanje zmogljivosti zunaj pristanišč za skladiščenje zabojnikov in njihove prevoze, kar je značilno za celotno državo. Druga težava je zadostno število tovornjakov, voznikov in skladiščnikov. Predvsem pa krizi botrujejo ogromne količine blaga, kakršnih še ni bilo," pravi John Porcari iz pristanišča Long Beach v Kaliforniji.

V strahu pred nezanesljivo dobavo so trgovske verige naročale več blaga, tovarne več surovin in sestavnih delov, ki pa jih proizvajajo razpršeno po svetu. V ZDA kronično primanjkuje polprevodnikov, čipov, ki so kitajska domena. Američani tako pospešeno zaganjajo proizvodnjo, a to potrebuje čas. Zaradi porasta spletne trgovine so tudi pošta in najrazličnejše dostavne službe bremenom vse manj kos. Za višanje cen goriv predsednik Biden krivi predvsem OPEC, ki omejuje dobavo, a tudi ZDA jo.

"Tudi ZDA prispevajo k pomanjkanju, ker ne dovoljujejo veliko pridobivanja plina s hidravličnim lomljenjem in ne gradijo cevovodov. Če omejujete dobavo, se cene zmeraj povišajo," pravi profesor Yossi Sheffi z Massachusetskega inštituta za tehnologijo MIT.

Trenutno so cene goriv rekordne, od dolarja do dobrih dveh v odročnih krajih za liter bencina. Občutno se draži tudi hrana. Septembra je bila inflacija 5,4-odstotna. Temu primerna je tudi podpora predsedniku Joeju Bidnu. Rekordno nizka, od 39- do 47- odstotna. Čeprav analitiki prihodnje leto pričakujejo zadovoljivo gospodarsko rast, naj bi se težave z oskrbo nadaljevale. Nekateri jih pričakujejo še v letu 2023.