186 mrtvih s covidom-19 na Floridi (na fotografiji prizor izpred klinike v Miamiju) in 166 žrtev v Kaliforniji sta dnevna rekorda za omenjeni zvezni državi. Foto: Reuters
186 mrtvih s covidom-19 na Floridi (na fotografiji prizor izpred klinike v Miamiju) in 166 žrtev v Kaliforniji sta dnevna rekorda za omenjeni zvezni državi. Foto: Reuters

V Združenih državah Amerike so potrdili še več kot 60.000 novih primerov novega koronavirusa. Skupno so v najbolj prizadeti državi v pandemiji covida-19 do zdaj potrdili 4,35 milijona okužb in več kot 150.0000 smrti. Povečanje števila okuženih za 10.000 v samo 11 dneh je najhitreje od začetka julija. Kot poroča Reuters, se je središče širjenja premaknilo iz New Yorka na jug in zahod države.

Skrbijo Kalifornija, Teksas in Florida
Najbolj se povečujejo okužbe in tudi število žrtev v južnejših zveznih državah, pri čemer izstopajo tri pomembne države: Kalifornija, Teksas in Florida, kjer se dnevno število potrjenih primerov približuje meji 10 tisoč, število s pandemijo povezanih žrtev pa presega 150 ljudi dnevno.

Zvezne države Arkansas, Kalifornija, Florida, Montana, Oregon in Teksas so v torek potrdile največje število smrtnih žrtev do zdaj. Na Floridi je umrlo 217 ljudi.

Napovedi inštituta za zdravstveno metriko in ocenjevanje na univerzi v Washingtona, objavljene 14. julija, kažejo, da naj bi do 1. novembra v ZDA umrlo več kot 224.000 ljudi.

Težave in zamuda z analizo podatkov
Opozarjajo pa strokovnjaki v ZDA na zamude pri analiziranju in objavi rezultatov testov na novi koronavirus. Zaradi dolgih čakalnih vrst v nekaterih delih ZDA lahko dobijo potencialni okuženi rezultat tudi šele po enem tednu. Dlje ko mora oseba čakati na rezultat, težje je izslediti njegove stike, ki so lahko tudi okuženi, poroča nemška agencija DPA.

Izjemno povpraševanje po testih
Iz podjetja Quest Diagnostic, ki se ukvarja s testi, so sporočili, da je razlog za zamude vztrajno veliko povpraševanje po testih. Svojih zmogljivosti pa ne morejo razširiti, saj imajo težave s pomanjkljivo oskrbo z nekaterimi nujnimi kemikalijami.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so v ZDA sicer stalno povečevali število opravljenih testov dnevno. Trenutno naj bi jih opravili več kot 800.000 na dan.


Infografika Univerze Johnsa Hopkins o razširjenosti covida-19 v ZDA

(za boljši prikaz na mobilnih telefonih kliknite tukaj)