Prizor v zvezni državi New York. Foto: EPA
Prizor v zvezni državi New York. Foto: EPA

Več kot milijon Američanov in Kanadčanov bo na božični dan ostalo brez elektrike, saj Severno Ameriko še naprej pestijo hude zimske razmere. Nenavadno močan arktični ciklon je prinesel sneg, oster in mrzel veter ter nizko temperaturo.

Nevihta, ki se razteza več kot 3200 km od Quebeca do Teksasa, je prizadela skoraj 250 milijonov ljudi.

Do smrti je prišlo v ameriških zveznih državah Oklahoma, Kentucky, Misuri, Tennessee, Wisconsin, Kansas, Nebraska, Ohio, New York, Kolorado in Michigan.

Mraz je sicer najbolj prizadel zvezno državo Montano na severozahodu ZDA, kjer se je temperatura spustila do minus 45 stopinj Celzija. O izrednih razmerah med drugim poročajo tudi v Minnesoti, Iowi, Wisconsinu in Michiganu.

Ameriški vremenoslovci so opozorili, da bo zimska nevihta pustošila tudi na današnji božičnia dan, vendar naj bi se njena moč zmanjšala.

Snežni zameti in arktična burja bodo prizadeli predvsem srednji zahod in severovzhod ZDA, je v soboto sporočila državna vremenska služba ZDA in dodala, da bodo potovanja ponekod "izjemno nevarna" in "občasno nemogoča". V zadnjih dneh je bilo odpovedanih tudi na tisoče poletov.