Republikanci sicer za zdaj še nadzirajo oba domova kongresa, a potrebujejo v senatu 60 glasov za odobritev financiranja, imajo pa jih le 51. Zato potrebujejo podporo dela demokratov. Foto: Reuters
Republikanci sicer za zdaj še nadzirajo oba domova kongresa, a potrebujejo v senatu 60 glasov za odobritev financiranja, imajo pa jih le 51. Zato potrebujejo podporo dela demokratov. Foto: Reuters

Ker kongresniki niso našli rešitve, ki bi jo Trump podpisal, se je ob polnoči končalo financiranje okoli četrtine vseh ameriških zveznih agencij.

To pomeni, da bodo ministrstva za domovinsko varnost in promet ter kmetijsko, zunanje in pravosodno ministrstvo začela omejevati svoje delo, zaprli pa se bodo tudi zvezni nacionalni parki in gozdovi, poroča BBC.

Zaradi blokade, tretje v tem letu, bo moralo več kot 400.000 "ključnih" zveznih uslužbencev delati brez plačila do rešitve spora. Dodatnih 380.000 bo na prisilnem neplačanem dopustu. Medtem bodo organi pregona, obmejna policija, pošta in letališča obratovali normalno.

Predsednik Trump delo vladnih agencij podreja svoji zahtevi za financiranje gradnje zidu. Foto: Reuters
Predsednik Trump delo vladnih agencij podreja svoji zahtevi za financiranje gradnje zidu. Foto: Reuters

Demokrati ne pristanejo na financiranje zidu

V sredo je kongres sicer sprejel zakon, ki bi omogočal delo zveznih agencij do osmega februarja, ni pa vseboval sredstev za Trumpov zid, ki je bil njegova glavna predvolilna obljuba.

Potem ko so se Trumpovi podporniki in skrajnejši republikanci zaradi tega razjezili, se je Trump odločil, da ne bo popustil in začel zahtevati, da zakon zagotovi denar za zid, da ga bo podpisal.

Zakone o porabi sprejema predstavniški dom kongresa z navadno večino. Ta del zakonodajne veje oblasti imajo v rokah republikanci, ki so nato sicer odobrili 5,7 milijarde dolarjev za gradnjo zidu, a je predlog obstal v senatu.

Trump: Krivi so demokrati

Preden zakon podpiše predsednik, ga morajo namreč odobriti še senatorji in senatorke, kjer pa je za to potrebnih 60 glasov, a jih imajo republikanci le 51. Trump zato za blokado vladnih agencij obtožuje demokrate.

(V petek je Trump na družbenem omrežju Twitter objavil sliko predlagane železne ograje na meji.)

"Imeli bomo blokado. Glede tega ne moremo storiti ničesar, saj potrebujemo demokrate in njihove glasove," je Trump sporočil dve uri pred iztekom roka za dogovor ob polnoči, poroča Reuters. Medtem demokrati spominjajo, da je Trump prejšnji teden dejal, da bo "ponosno" blokiral vlado.

Da bi se blokada vladnih agencij končala, bosta morala tako predstavniški dom kongresa kot senat potrditi dogovor, ki ga bodo izpogajali Bela hiša ter vodje republikancev in demokratov v kongresu. Blokada bi po poročanju Reutersa lahko trajala najmanj do sklica novega kongresa 3. januarja, ko bodo demokrati prevzeli nadzor nad predstavniškim domom. Tudi to pa ne pomeni nujno, da bo Trump pripravljen sprejeti kompromis.

Ta teden so Trumpovi podporniki sicer prek platforme za množično financiranje GoFundMe začeli zbirati denar za gradnjo zidu. V štirih dneh so zbrali več kot 13 milijonov dolarjev, poroča BBC.