Slovenija je za začasnega predsednika Venezuele priznala vodjo opozicije in predsednika parlamenta Juana Guaidója. Foto: Reuters
Slovenija je za začasnega predsednika Venezuele priznala vodjo opozicije in predsednika parlamenta Juana Guaidója. Foto: Reuters

Za obljubljeno pomoč so se dogovorili na četrtkovi konferenci držav Organizacije ameriških držav (OAS) o humanitarni pomoči Venezueli v Washingtonu. David Smolanksy, koordinator delovne skupine organizacije za migracije in begunce iz Venezuele, je povedal, da bodo denar namenili centrom za pomoč na venezuelski meji v Kolumbiji in Braziliji ter na karibskem otoku Curacao.

Na odprtju konference je predstavnik samooklicanega venezuelskega predsednika Juana Guaidója v ZDA, Carlos Vecchio, poudaril pomen dostave pomoči do 23. februarja, ki ga je določil Guaidó. Več ton pomoči v živilih in zdravilih, ki so jih poslale ZDA, namreč že od 7. februarja čaka v kolumbijskem obmejnem mestu Cucuta, ker prehod onemogoča venezuelska vojska. Venezuelski predsednik Nicolas Maduro pomoč iz tujine zavrača, saj je prepričan, da bi to odprlo pot ameriški intervenciji za njegovo odstavitev.

Juan Guaidó se je na družbenem omrežju zahvalil slovenski vladi za priznanje. Ob tem je obljubil nadaljnja prizadevanja za obnovo demokracije in za politične spremembe v Venezueli. Slovenska vlada je Guaidója v četrtek prepoznala za začasnega predsednika Venezuele z izključnim namenom, da razpiše predčasne volitve.

Kazenski pregon članov odbora PDVSA-ja
Venezuelsko vrhovno sodišče je medtem odredilo kazenski pregon članov odbora venezuelske naftne družbe PDVSA in njene podružnice v ZDA Citgo, ki jih je v sredo imenoval venezuelski parlament, v katerem ima opozicija večino, a mu je Maduro odvzel vse pristojnosti. Njihovo imenovanje je zato nezakonito, trdijo oblasti, obtožili pa so jih korupcije, organiziranega kriminala in terorizma.

Venezuela se spoprijema s hudo gospodarsko krizo. Letos naj bi po napovedih Mednarodnega denarnega sklada hiperinflacija dosegla deset milijonov odstotkov. Zaradi pomanjkanja, tudi osnovnih živil in zdravil, je državo po ocenah od leta 2014 zapustilo že 2,4 milijona prebivalcev. Države OAS-a so sicer v odnosu do venezuelske krize razdeljene. Organizacija je sprejela resolucijo, v kateri je obsodila politiko Madura, vendar je samo 16 od 34 članic podpisalo izjavo o priznanju Guaidója za začasnega predsednika.