Nicolas Maduro kljub množičnim protestom in slabim življenjskim razmeram v Venezueli ostaja predsednik države. Foto: Reuters
Nicolas Maduro kljub množičnim protestom in slabim življenjskim razmeram v Venezueli ostaja predsednik države. Foto: Reuters

Svet EU-ja je v ponedeljek na seznam oseb, za katere veljajo sankcije, dodal 11 vodilnih uradnikov Venezuele zaradi njihove vloge pri spodkopavanju demokracije in vladavine prava. Očitajo jim vpletenost v odvzem poslanske imunitete vodji opozicije Juanu Guaidoju, piše na spletni strani Sveta EU-ja.

Kot povračilni ukrep je venezuelski predsednik Nicolas Maduro v ponedeljek ukazal veleposlanici EU-ja, da mora v 72 urah zapustiti državo, in sicer z letalom, ki ji ga bodo zagotovili. Venezuelski zračni prostor je trenutno zaradi pandemije covida-19 zaprt za komercialne polete.

Članice EU-ja še preučujejo, kako se bodo odzvale
EU in njene članice še preučujejo, kako se bodo odzvale. Danes bo EU poklicala na pogovor venezuelsko veleposlanico pri EU Claudio Salerno Caldera, nato pa bodo videli. Vse možnosti so na mizi, a nekatere odločitve so v rokah članic oziroma belgijske vlade, je povedal Borrell na novinarski konferenci o Siriji. Salerno Calderova je sicer veleposlanica v Belgiji, Luksemburgu in pri EU.

Borrell napovedal povračilne ukrepe
Ena od možnosti je, da se venezuelsko veleposlanico razglasi za nezaželeno oziroma nedobrodošlo osebo - persono non grata - v skladu z 9. členom Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih. "V diplomaciji imamo pravila in držali se jih bomo," je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije. Vsak ukrep, ki omejujejo diplomacijo in krepi napetosti, še dodatno osami Madurov režim na mednarodni ravni, je opozoril in izpostavil obžalovanje nad potezo Venezuele. Borrell je že pred tem izgon veleposlanice takoj obsodil po Twitterju in napovedal povračilne ukrepe. "Obsojamo in zavračamo izgon naše veleposlanice v Caracasu," je tvitnil.

Maduro je EU-ju očital, da je pokleknil pred ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in da posnema brezciljne politike proti Venezueli. Odnosi med Caracasom in Brusljem so napeti, vse odkar je postala Venezuela prva latinskoameriška država, proti kateri je EU sprejel sankcije.