Protestnica s peticijo za vpis splava v ustavo zvezne države Arizona na shodu organizacije Women's March Tucson v Arizoni. Foto: Reuters
Protestnica s peticijo za vpis splava v ustavo zvezne države Arizona na shodu organizacije Women's March Tucson v Arizoni. Foto: Reuters

Vrhovno sodišče je odločilo na podlagi zakona, ki je bil sprejet v času ameriške državljanske vojne, kar je pol stoletja pred ustanovitvijo zvezne države Arizone in uveljavitvijo volilne pravice za ženske v ZDA.

Odločitev vrhovnega sodišča Arizone je neposredna posledica odločitve o odpravi pravice do splava po vsem ozemlju ZDA, ki jo je sprejelo zvezno vrhovno sodišče ZDA leta 2022, ko je razveljavilo prelomno sodbo v primeru Roe proti Wade iz leta 1973. Sodišče je prav tako sporočilo, da ne bo oviralo državnega kongresa pri sprejemanju zakonov o splavu.

Sodba prihaja le dan po tem, ko je nekdanji predsednik ZDA Donald Trump Američanom predstavil svoje stališče do splava in dejal, da je to zanj stvar odločitve volivcev ali zakonodajalcev v posameznih zveznih državah ZDA.

Sodnik iz Arizone John Lopez, ki ga je tako kot vse člane vrhovnega sodišča te zvezne države imenoval republikanski guverner, je zapisal, da državno zakonodajno telo "nikoli ni uveljavilo pravice do elektivnega splava ali ga neodvisno odobrilo".

"Kot smo po ustavi dolžni, upoštevamo presojo zakonodajalca, ki odraža voljo naših državljanov," je zapisal Lopez.

Generalna tožilka Arizone, demokratka Kris Mayes, je sodbo označila za "nesprejemljivo in žalitev svobode" ter poudarila, da ne bo preganjala nobenega zdravnika ali ženske na podlagi "drakonskega zakona".

"Današnja odločitev o ponovni uveljavitvi zakona iz časov, ko Arizona še ni bila zvezna država, ko je divjala državljanska vojna in ko ženske niso mogle niti voliti, se bo zapisala v zgodovino kot madež na naši državi," je dejala.

Društvo Planned Parenthood Arizona, ki na svojih klinikah v zvezni državi ponuja splave, je sporočilo, da bo "za kratek čas" storitve še naprej opravljalo na podlagi odredbe državnega sodišča iz leta 2022, ki prepoveduje takojšnjo uveljavitev zakona iz leta 1864.

Pravica do splava odločilno vprašanje tudi na bližajočih volitvah

Protestnice pred vrhovnim sodiščem v Arizoni. Foto: Reuters
Protestnice pred vrhovnim sodiščem v Arizoni. Foto: Reuters

"Milijoni prebivalcev Arizone bodo odslej živeli pod še bolj ekstremno in nevarno prepovedjo splava, ki ne bo ščitila žensk, četudi bo ogroženo njihovo zdravje ali v primerih posilstva in incesta. Gre za posledico skrajne agende republikancev, ki želijo ženskam zanikati svobodo," je nemudoma sporočil demokratski predsednik ZDA Joe Biden.

Pravica do splava bo zaradi odločitve zveznega vrhovnega sodišča letos novembra pomembno vprašanje na splošnih volitvah. Demokrati so na strani večine in upajo, da bo to vprašanje zaradi mobilizacije volivk pomagalo k izvolitvi njihovih kandidatov tudi v konservativnih zveznih državah.

Po odločitvi zveznega vrhovnega sodišča je skoraj polovica zveznih držav ZDA sprejela nove zakone proti splavu ali oživila zakone, sprejete pred letom 1973, ko je vrhovno sodišče ZDA z odločitvijo v primeru Roe proti Wade ženskam zagotovilo pravico do splava v ZDA.
Od takrat so Američanke v petih zveznih državah na referendumih potrdile pravico do splava, med drugim tudi v konservativnem Kansasu.

Demokratska guvernerka Arizone Katie Hobbs je na novinarski konferenci izrazila prepričanje, da bo odločitev državnega vrhovnega sodišča zagotovila veliko volilno udeležbo žensk, ki jim ni vseeno za njihovo reproduktivno svobodo. Zakon iz leta 1864 med drugim predvideva tudi zaporno kazen od dveh do petih let za vsakogar, ki sodeluje pri splavu.