Najbolj so razmere nasilne v slumih v prestolnici Port-au-Prince. Foto: Reuters
Najbolj so razmere nasilne v slumih v prestolnici Port-au-Prince. Foto: Reuters

"Čas je, da mednarodna skupnost pomaga haitijskim oblastem ponovno prevzeti popoln nadzor, da se bo to trpljenje lahko ustavilo," je dejal Turk v petek po dvodnevnem obisku na Haitiju.

"Haitijska nacionalna policija potrebuje takojšnjo usklajeno mednarodno podporo, da okrepi svoje zmogljivosti za odzivanje na varnostne razmere na način, ki je skladen z njenimi obveznostmi glede človekovih pravic," je pojasnil.

Komisar je v svoji izjavi spomnil na dolgo zgodovino mednarodnega posredovanja na Haitiju, še posebej po močnih potresih, ki so državo prizadeli leta 2010 in 2021. Po njegovih besedah je treba k mednarodni udeležbi pristopiti z dosledno in aktivno udeležbo prebivalcev Haitija in z nenehnim pogledom na najbolj ranljive.

Najrevnejša država na zahodni polobli je padla v kaos po atentatu na predsednika Jovenela Moiseja leta 2021, ki so ga tolpe izkoristile za razširitev svojega ozemlja, zaradi česar je izbruhnilo nasilje in spopadi z nemočno policijo. "Razmere lahko opišemo le kot prava nočna mora," je bil jasen.

Türk je še izrazil skrb, ker razmere na Haitiju niso deležne pozornosti, ki si jo zaslužijo zaradi številnih drugih kriz.

Haitijska policija nima dostopa do nekaterih delov, ki jih nadzirajo tolpe. Foto: Reuters
Haitijska policija nima dostopa do nekaterih delov, ki jih nadzirajo tolpe. Foto: Reuters

Haitijska vlada je oktobra zaprosila za "specializirane oborožene sile" za pomoč v boju proti oboroženim tolpam, ki so blokirale terminal za gorivo. Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je kmalu zatem predlagal, da ena ali več držav pošlje sile, ki bi haitijski policiji pomagale odpraviti grožnjo tolp.

Organizacija ameriških držav (OAS) je v petek sprejela resolucijo o podpori karibski državi pri obvladovanju nasilja tolp in spopadanju s posledično humanitarno krizo. Resolucija predlaga, da se najpozneje do 22. februarja ustanovi delovna skupina držav članic, ki bo obravnavala predlog večnacionalnih sil za pomoč haitijski policiji.

Pogovori o takih silah trajajo že dalj časa, saj se nobena država ni ponudila za vodenje operacije. Ameriški predstavnik pri OAS-u Francisco Mora je po srečanju dejal, da Washington še zmeraj preučuje morebitno sodelovanje, je pa napovedal, da nove sankcije proti odgovornim za nasilje.

Haitijski zunanji minister Jean Victor Geneus je ponovil vladno prošnji po napotitvi tujih sil. "Haiti postaja nevarnost za Karibe in regijo," je dejal in dodal, da država postaja glavna tarča za preprodajalce mamil in orožja.

Kanada pošilja Haitiju dve vojaški ladji